Čokoládová pěna (chocolate mousse)

Čokoládová pěna

Kdo by neměl rád čokoládovou pěnu? Lahodná chuť a konzistence, díky které se pěna rozplývá na jazyku („miluju bublinky“) dostanou každého. Příprava dezertu, který láká už na pohled, přitom není náročná – základem je kvalitní čokoláda a správný postup při přípravě směsi. Připravte si čokoládový mousse, jak se dnes také čokoládové pěně říká, podle našeho receptu. Nebudete litovat.

Ingredience

  • 85 g kvalitní čokolády (ideálně min. 70%)
  • 85 g másla
  • 70 g třtinového cukru
  • 30 ml kávy
  • 2 velká vejce
  • lžíce kvalitního rumu
  • špetka soli
  • kakao nebo práškový cukr na ozdobení

Postup přípravy

V malém hrnci pomalu rozpustíme máslo s čokoládou, přilijeme také kávu a mícháme, dokud se směs nespojí. Ve chvíli, kdy se veškeré ingredience rozpustí, směs stáhneme z plotny a necháme vychladnout.

Mezitím oddělíme žloutky a bílky. Z bílků s trochou soli vyšleháme sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem.

Do zchladlé čokoládové směsi pomalu a opatrně přimícháme směs žloutkovou a lžíci kvalitního rumu, nebo likéru. Čokoládová směs by měla mít teplotu mírně nad pokojovou  (cca 40 stupňů). Pokud budeme žloutky přidávat do vařící čokolády, riskujeme, že se žloutky srazí. Směs čokolády, másla a kávy ale také nemůžeme zcela zchladit, jelikož by nám ztuhla a žloutky by již nebylo možné zamíchat. Nám se osvědčilo žloutky zamíchat ve chvíli, kdy čokoládová směs začne houstnout.

Do směsi žloutků a čokolády jako poslední velmi jemně a po částech vmícháme vaječný sníh. Mícháme opatrně, aby sníh nespadl, ale důkladně – ve směsi nesmí zůstat žádné bílé části sněhu. Výsledná směs má tekutou, pěnovou konzistenci, jsou v ní vidět malé bublinky vzduchu.

Čokoládovou pěnou naplníme pohárky a necháme v lednici alespoň tři hodiny chladit, aby ztuhla.

Před servírováním mousse posypeme práškovým kakaem, můžeme dozdobit malinami.

Čokoládová pěna

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit