Rajská omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka s masovými koulemi

Rajskou omáčku není potřeba představovat. Jde o jednu z nejpopulárnějších omáček v našich kuchyních. Jak už to u zdomácnělých pokrmů bývá, každý ji dělá trochu jinak a každému chutná nejvíce právě jeho vlastní varianta. My děláme rajskou s malými masovými koulemi a kolínky.

Ingredience

  • 500 g mletého masa (vepřové nebo hovězí)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • máslo, nebo olej na opečení cibule
  • jedna velká, nebo dvě menší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 g loupaných rajčat (čerstvých, nebo konzervovaných)
  • 600 ml vývaru (popř. vody)
  • 3 ks bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • rajčatový protlak
  • sůl, pepř
  • půl lžičky skořice
  • cukr

Postup přípravy

Masové koule

Mleté maso osolíme, opepříme, smícháme s vejcem a strouhankou a zpracujeme malé kuličky, které dáme do pekáče a vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů.

Omáčka

V hrnci rozehřejeme olej / máslo a na něm dozlatova opečeme nakrájenou cibuli. Když cibule zezlátne, přisypeme mouku, kterou také osmahneme. Přidáme bobkový list a nové koření. Následně přilijeme 200 ml horkého vývaru a rozmícháme v něm základ. Přidáme rajský protlak, loupaná rajčata, zbytek vývaru, osolíme a opepříme podle chuti. Necháme provařit ještě alespoň hodinu, aby vůně koření přešla do omáčky. Na závěr přidáme skořici a dochutíme cukrem dle chuti.

Nakonec vyndáme koření a pokud máte omáčky rádi hladké, doporučujeme propasírovat přes síto.

Následně můžeme upečené masové koule přidat do omáčky, nebo nechat zvlášť a spojit až při servírování.

Rajskou omáčku doporučujeme servírovat s malými těstovinovými kolínky, či klasickým houskovým knedlíkem.

Rajská omáčka s masovými koulemi

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit