Listové těsto

Recept na listové těsto

Jasně, můžete si ho koupit chlazené v hypermarketu a máte štrúdl raz dva. Ale teprve až ochutnáte tohle domácí, poznáte, co to je pravé listové těsto. Fakt!

Listové těsto je v podstatě kombinace dvou těst, máslového a moukového. Ty se v tenkých vrstvách propojí, při pečení máslo roztaje a vytvoří efekt lístkování – dělí se na jednotlivé lístky.

Ingredience

na máslové těsto

  • 167 g másla
  • 67 g hladké mouky

na moukové těsto

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g vlažné vody
  • 1 žloutek
  • 1 lžička octa
  • špetka soli

Postup přípravy

Máslové těsto

Máslo nakrájíme do misky, přidáme mouku a rychle ji rukama zapracujeme do másla. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme chladit do lednice.

Moukové těsto

Do druhé misky dáme mouku, ve které vytvoříme důlek, do kterého dáme zbývající ingredience. Nejdříve od prostředku důlku mícháme vidličkou, aby se tekuté ingredience spojily a postupně se do nich zapracovala mouka. Když už je těsto tužší, zbytky mouky zapracujeme rukama. Těsto zabalíme do fólie a necháme ho odpočívat v pokojové teplotě 10 minut.

Vrstvení, přehýbání, válení, chlazení… A to několikrát!

Máslové těsto rozválíme na čtverec. Lépe to jde mezi pečícími papíry. Případně si z pečícího papíru můžete vytvořit čtvercovou „obálku“ ve které těsto rozválíte na požadovaný tvar.

Moukové těsto také rozválíme, ale na větší čtverec tak, aby se na něj máslové těsto dalo položit a svými rohy se dotýkalo středů stran moukového čtverce (viz foto níže).

Potom rohy moukového těsta přehneme přes máslové a spoje rukama přimačkáme k sobě tak, aby bylo máslové těsto perfektně utěsněno v „obálce“ z moukového těsta. Je dobré si při mačkání dávat pozor na vzduch, pokud cítíte, že jste v „kapse“ uzavřeli i vzduch, snažte se ho vytlačit jedním z ještě neuzavřených otvorů. Takto vytvořenou „obálku“  následně podélně rozválíme na cca dvojnásobnou délku.

Následně těsto přehneme. Z každé strany polovinou dovnitř a pak ještě přes sebe (takže výsledné těsto je přes sebe navrstveno čtyřikrát.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho alespoň na 15 minut do lednice.

Po 15 minutách těsto opět podélně rozválíme a přehneme stejně jako výše (šestá fotografie), těsto tedy bude v tuto chvíli mít 16 vrstech. Tento způsob následně použijeme ještě dvakrát, pokaždé s minimálně 15minutovým chlazením v lednici. Celkem tedy těsto rozválíme a složíme čtyřikrát a získáme listové těsto o 256 vrstvách.

Pak už můžete rozválet finálně a udělat třeba štrůdl, nebo např. náš milovaný portugalský pastel de nata. Všechny naše recepty z listového těsta najdete zde.

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit