
Letos jsme měli to štěstí, že jsme mohli sousedům ze stromu částečně očesat jejich bohatou úrodu třešní (s jejich svolením :) ). Jedním z receptů, ve kterých jsme pak třešně použili, je tento „hrníčkový“ třešňový koláč. Nadýchaný piškot vám každý pochválí. Kromě toho, že je koláč chutný, je také velmi rychlý a jednoduchý. Pokud už třešně neseženete, ovoce lze dle sezónnosti zaměnit za jiné dužnaté peckovice (švestky, meruňky…).
Ingredience
(1 náš hrnek = cca 180 g)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- polovina kypřícího prášku do pečiva
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek jogurtu (nízkotučný, klasický, řecký)
- ½ hrnku oleje (slunečnicový, kokosový)
- 3 vejce
- 400 g vypeckovaných třešní
Postup přípravy
V první míse vyšleháme vejce s cukrem, následně přidáme olej a jogurt, těsto můžeme zpracovávat elektrickým šlehačem.
Volbu jogurtu můžeme přizpůsobit našim preferencím, pokud chceme docílit fit-koláče, přidáme nízkotučný jogurt, pokud si naopak chceme dopřát na krémovitosti a vláčnosti korpusu, zvolíme jogurt řecký s vysokým podílem tuku. Já běžně používám klasický jogurt s podílem cca 3 % tuku. Stejně lze modifikovat u použitý tuk – já jsem v tomto receptu použila slunečnicový olej. Recept mám ale vyzkoušený i s kokosovým olejem a celozrnnou moukou – koláč je potom více křupavý a lehce voní po kokosu.
Následně si vedle smícháme mouku s kypřicím práškem a postupně je přidáváme do tekuté směsi v první míse.
Hotové těsto vlijeme do olejem vymazané a moukou vysypané formy, navrch poklademe vypeckované třesně a pečeme na 180 stupňů asi 45 minut.
Hotový koláč můžeme podávat posypaný moučkovým cukrem, nebo doplnit šlehačkou či jogurtem.
Asi tam máš mít půl hrnku oleje máš tam dvakrát jogurt
Díky, vyřídím. :D