Lehký třešňový koláč

Třešňový koláč

Letos jsme měli to štěstí, že jsme mohli sousedům ze stromu částečně očesat jejich bohatou úrodu třešní (s jejich svolením :) ). Jedním z receptů, ve kterých jsme pak třešně použili, je tento „hrníčkový“ třešňový koláč. Nadýchaný piškot vám každý pochválí. Kromě toho, že je koláč chutný, je také velmi rychlý a jednoduchý. Pokud už třešně neseženete, ovoce lze dle sezónnosti zaměnit za jiné dužnaté peckovice (švestky, meruňky…).

Ingredience

(1 náš hrnek = cca 180 g)

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • polovina kypřícího prášku do pečiva
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek jogurtu (nízkotučný, klasický, řecký)
  • ½ hrnku oleje (slunečnicový, kokosový)
  • 3 vejce
  • 400 g vypeckovaných třešní

Postup přípravy

V první míse vyšleháme vejce s cukrem, následně přidáme olej a jogurt, těsto můžeme zpracovávat elektrickým šlehačem.

Volbu jogurtu můžeme přizpůsobit našim preferencím, pokud chceme docílit fit-koláče, přidáme nízkotučný jogurt, pokud si naopak chceme dopřát na krémovitosti a vláčnosti korpusu, zvolíme jogurt řecký s vysokým podílem tuku. Já běžně používám klasický jogurt s podílem cca 3 % tuku. Stejně lze modifikovat u použitý tuk – já jsem v tomto receptu použila slunečnicový olej. Recept mám ale vyzkoušený i s kokosovým olejem a celozrnnou moukou – koláč je potom více křupavý a lehce voní po kokosu.

Následně si vedle smícháme mouku s kypřicím práškem a postupně je přidáváme do tekuté směsi v první míse.

Hotové těsto vlijeme do olejem vymazané a moukou vysypané formy, navrch poklademe vypeckované třesně a pečeme na 180 stupňů asi 45 minut.

Hotový koláč můžeme podávat posypaný moučkovým cukrem, nebo doplnit šlehačkou či jogurtem.

Třešňový koláč - náhled

3 názory

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit