Klasický cheesecake (se slaným karamelem)

Cheesecake

Na blogu už máme recept na nepečený cheesecake, i na hutnější evropskou alternativu, tedy tvarožník. Ale ten nejklasičtější pečený cheesecake s korpusem z máslových sušenek a krémem z tvarohu a krémového sýru nám tu chyběl. To jsem tak nemohla nechat! Doplnila jsem ho slaným karamelem, který už jsme vařili dříve. Znáte snad někoho, kdo by odolal kombinaci krémového cheesecake a slaného karamelu?

Ingredience

(forma o průměru 21 cm – výška cheesecake cca 2 cm dle fotky, mohl by být i vyšší)

  • 150 g máslových sušenek (používám Opavia Zlaté Club – nejsou tak sladké, můžete ale použít i karamelové Lotusky)
  • 60 g másla
  • 50 g vanilkového cukru (nebo cukru krystal)
  • 500 g tučného tvarohu (používám kyblíček z Lidlu, je určen pro koláče – balení má 500 g)
  • 100 g krémového sýru (používám kostičku Lučiny, ale dle klasického receptu by měla být Philadelphia)
  • 3 vejce
  • ořechová mouka, strouhanka, nebo krupice na vysypání formy
  • volitelně cca 100 g slaného karamelu – přípravu najdete zde

Postup přípravy

V první řadě doporučuji připravit slaný karamel, pokud ho na cheesecake chcete dávat. Není to ale podmínka. Cheesecake můžete ale upéct i bez něj. Chutná skvěle i samotný, nebo ho můžete při podávání polít omáčkou ze sezónního ovoce (super je lesní nebo třeba mangová).

Teď už k samotné přípravě.

Nejdříve korpus

Sušenky rozdrtíme mixérem, případně ponorným mixérem (jde to poměrně dobře, jen musíme vršek nádoby, ve které mixujeme zakrýt, aby se sušenky nerozlétly po celé kuchyni). Případně můžete sušenky přesypat do sáčku a rozdrtit paličkou.

Máslo rozehřejeme, smícháme se sušenkovou drtí a promícháme – měli bychom docílit lepivé, netekuté konzistence (těsta).

Troubu předehřejeme na 150 stupňů.

Dno formy vyložíme pečícím papírem – já papír uříznu vždy větší, položím na dno a obvodem formy přichytím, takže na dně perfektně drží. Boky formy ještě lehce pomažeme máslem a vysypeme buď ořechovou moukou (nejchutnější varianta), případně strouhankou, krupicí, nebo hrubou moukou.

Připravené sušenkové těsto vsypeme do formy a rovnoměrně utlačíme – používám k tomu vypouklou stranu lžíce. Když těsto rovnoměrně rozhrneme, vložíme korpus do trouby vyhřáté na 150 stupňů na 5-10 minut. A mezitím si připravíme náplň.

Tvarohová náplň

Ruční metlou rozšleháme 3 vejce s cukrem, postupně přidáme i tvaroh a lučinu / philadelphii a stále mícháme, aby vznikl hladký krém.

Krém necháme chvíli odpočívat – po chvilce vyplynou na povrch bublinky, které bouchnutím mísy u kuchyňkou linku popraskají.

Když popraskají všechny bublinky a korpus už se v troubě min. 5 minut zapekl, vlijeme pomalu náplň na korpus. A ještě jednou s formou bouchneme o linku, aby praskly bublinky, které se ještě stihly vytvořit. Tím se srovná i povrch dortu, který by měl být úplně rovný. A cheesecake můžeme vložit do trouby.

Pečeme ho na 150 stupňů cca 35 minut. Po upečení necháme ještě cheesecake odpočívat v otevřené troubě – musí ještě trochu zatuhnout. Po dalších 30 minutách cheesecake vyjmeme z trouby, necháme vychladnout, později umístíme do lednice.

Pokud budete cheesecake polévat stejně jako my slaným karamelem, doporučujeme slaný karamel pokojové teploty (vychlazený bude hodně tuhý) nalévat na vlahý cheesecake, aby bylo možné ho snadno rozetřít. Nakonec ještě nechat dort společně s karamelem vychladit – ideálně přes noc.

Nakonec můžete ozdobit solí nebo sekanými ořechy.

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit