Fit cheesecake

Fitness cheesecake

Receptů na cheesecake už na blogu máme několik, u většiny je spodek cheesecaku ze sušenek, které jsou hodně sladké. Jelikož se v poslední době se snažíme jíst v rozumných mezích zdravěji, hledala jsem alternativu, čím sušenky nahradit. Nakonec jsem zvolila korpus, kde je místo sušenek použita mandlová mouka (jemně rozemleté mandle). Mandle jsou sice tučné, ale obsahují převážně nenasycené mastné kyseliny, které tělu prospívají mnohem více než ty nasycené. Tvarohovou náplň jsem nedělala klasicky z tučného cream cheese, ale použila jsem tvaroh. Na polevě jsem nám dopřála, jelikož je z vysokoprocentní zakysané smetany. Pokud chcete dezert co nejméně kalorický, vrchní vrstvu si tedy odpusťte. Doporučuju ji tam ale nechat, je to pak mnohem lepší, jak už to tak bývá… ?

Ingredience

  • 50 g másla
  • 100 g mandlové mouky (jemně rozemletých mandlí, můžete si vyrobit i doma)
  • 2 tvarohy (použila jsem odtučněný a polotučný, ale záleží na vás, s tučnějším bude cheesecake více krémový)
  • 2 vejce
  • 4 lžíce javorového sirupu (nebo rýžový, agávový, případně cukr)
  • 150 g zakysané smetany s vysokým % tuku (ideálně 20, stačí ale i 16 nebo 18)
  • ovoce na ozdobu

Postup přípravy

Formu na dort si vespod vyložíme pečícím papírem. Buď můžeme vystřihnout kruh, který do formy vložíme, nebo prostě papír položíme na spodní část formy a uzavřeme okolní stěnu tak, aby papír vespod držel. Boky formy vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moukou.

Máslo necháme rozehřát v hrnci nebo mikrovlnné troubě. Do tekutého másla vsypeme ořechovou mouku a lžicí zpracujeme „těsto“. Tuto hmotu natlačíme do připravené formy tak, aby byla mandlová vrstva na všech místech stejně silná a vložíme do trouby rozehřáté na 170 stupňů na 10 minut.

Zatímco se korpus peče, připravíme si náplň – jemně rozšleháme vejce, stačí ruční metlou. Následně zašleháme i tvaroh a 3 lžíce javorového sirupu.

Po 10 ti minutách troubu ztlumíme na 160 stupňů, na korpus nalijeme tvarohový krém a dáme dopéct do trouby na dalších 40 minut.

Po 40 minutách opatrně vytáhneme cheesecake z trouby, může být ještě lehce tekutý, necháme ho vychladnout a potom dáme chladit do lednice.

Na vychlazený cheesecake si připravíme polevu ze zakysané smetany a lžíce javorového sirupu. Tyto dvě ingredience smícháme a rozetřeme po vršku dortu. Navrch poklademe ovoce. Následně doporučuji ještě alespoň půlhodinky chladit, aby se vrstva zakysané smetany zafixovala.

Fitness cheesecake

Fitness cheesecake

A můžeme podávat!

 

4 názory

  • Nevím, co je špatně. Ale toho „korpusu“ jsem měla strašně málo….jakto že ten váš je tak vysoký a ještě vystačil na formu o průměru 19cm? Já to s těží vyplnila malou misticku ?

    Reakce
    • Dobrý den Veroniko, to je zvláštní. Já dělala recept už několikrát a vždy mi to vyšlo… Je fakt, že spodní vrstva je dost slabá, viz foto. Celý cheesecake je nízký. Nemohl být problém je v tom, že jste korpus málo rozprostřela?

      Reakce
  • Zdravím vás, moc hezký recept :) na jak velký je to plech prosím? Děkuji

    Reakce

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit