Slaný karamel

Recept na slaný karamel

Karamel zná asi každý z nás už od dětství, kdy cucáme sladké karamelky, později jíme karamelové pralinky a dorty, nebo si přidáváme karamelový sirup do svého oblíbeného Caffé lattè. Pokud do karamelu přidáme lžičku soli, dokonale zdůrazní jeho chuť a lehce zmírní sladkost karamelu, což dohromady vytvoří dokonalý zážitek.

Přinášíme vám tedy kompletní recept na výrobu slaného karamelu včetně fotek.

Ingredience

  • 200 g bílého cukru
  • 90 g másla
  • 125 ml smetany 33%
  • lžička mořské soli
Suroviny na slaný karamel
Suroviny na slaný karamel

Postup přípravy

Máslo a smetanu si vytáhneme z lednice v předstihu a necháme je zteplat v pokojové teplotě. Pokud bychom do karamelu přidávali chlazené ingredience, karamel začne hodně bublat a může vzkypět z hrnce.

Cukr nasypeme do hrnce, volíme hrnec se světlým dnem (pokud budeme karamel vařit např. v teflonovém hrnci, budeme špatně pozorovat jeho barvu). Ze stejného důvodu volíme i bílý cukr a ne tmavý třtinový. Cukr zahříváme na středně silném plameni, po chvíli se začne rozpouštět. Pomalu mícháme, aby se nám karamel nepřipálil. Někdy se z karamelu začnou tvořit hrudky, to není na škodu, hrudky se po chvilce rozpustí.

Když máme celou směs dokonale rozpuštěnou, přidáme na kostky nakrájené máslo. Směs začne hodně bublat, stále se ale snažíme míchat, aby se hmota spojila. To bude trvat několik minut. Často se zdá, že se máslo s karamelem nespojí, v tuto chvíli nepanikařte, po vytrvalém míchání skutečně vznikne jednolitá hmota.

V tomto momentě začneme pomalu přilívat smetanu. Směs začne znovu bublat, opět mícháme a opatrně pomalu vlíváme zbytek smetany. Když už je všechna smetana spojena s karamelem, odstavíme z plotny a přidáme lžičku soli.

Skladujeme v lednici v uzavřené nádobě.

Slaný karamel můžeme použít jako náplň do dortů a makronek, jako polevu na cheesecake nebo panna cottu. Výborný je taky s palačinkami a lívanci. Nebo prostě jen tak na lžičku.

Dobrou chuť.

62 názorů

  • Recept je vyborný. Díky za něj. Když karamel nechám přes noc vychladit, krásně se vyšlehá.

    Reakce
  • Dobrý den, Bára, mockrát díky za recept!

    Karamelem jsem ozdobila cheesecake, jak to udělat, aby po odebrání pár kousků karamel nestýkal dolů, ale zůstal stále na dortu?

    Děkuji.
    Anna

    Reakce
    • Dobrý den Anno,
      se stýkáním je vždycky problém… Já to nejraději dělám tak, že upeču cheesecake samotný a pak na něj karamel dávám až při servírování. Pokud necháte rozkrájený dort v lednici do druhého dne, většinou karamel steče. Můžete ho zkusit udělat hustší (přidat méně smetany), ale mám obavu, že ani to nepomůže…

      Reakce
  • Dobrý den, právě jsem dovařila slaný karamel podle Vašeho receptu. Máslo jsem nechala trochu povolit v mikrovlnce a smetanu jsem ohřála. Výsledkem je karamel bez hrudek a výborné chuti. Moc děkuji za recept.

    Reakce
  • Dobrý deň. Karamel je chuťovo veľmi dobrý. No strašne dlho som sa s ním trápila. Všetko bolo ok, až do chvíle kým som tam nenaliala smotanu. Zostali mi tvrdé hrudky ktoré som potom veľmi dlho musela rozmiesavat aby sa rozvarili. Trvalo to aj pol hodiny. A ani vtedy sa mi všetko nerozvarilo. Kde sa stala chyba? Všetko som robila podľa vášho receptu. Ďakujem vopred za odpoveď.

    Reakce
    • Dobrý den Edito, vždycky se pár hrudek objeví, ale nemělo by jich být moc. U vás jich očividně bylo mnoho, takže bylo asi něco v nepořádku. Napadá mě jediné – přilívala jste smetanu pomalu po malých dávkách? Pokud jste ji tam nalila najednou, mohla by to být příčina hrudek. Pro příště bude jistější, když budete smetanu přilévat ohřátou (třeba na 70 stupňů), sníží se tím teplotní rozdíl mezi karamelem a smetanou a hrudky by se neměly tolik tvořit. Budeme rádi, když pak dáte vědět, jestli to zafungovalo :)

      Reakce
    • Dobrý deň, vyskúšala som karamel podľa Vášho receptu. Prvý krát v živote som ho varila a vyšiel super. Ďakujem za recept.

      Reakce
  • Dobrý deň, Ďakujem za recept.Je to môj prvý slaný karamel,a ako píšete treba trpezlivosť a výsledok je famózny.

    Reakce
  • Tak můj karamel šel do koše ? nevím co jsem udělala špatně ale když jsem přidala máslo tak mi z toho vznikly mega tvrdý hrudky tak jsem to ještě asi 10 minut zahrivala a michala, nakonec se to rozpustilo ale ten tuk plaval napovrchu, když jsem pak přidala smetanu tak to proste bylo úplně mastný a jak zvejkacka ?

    Reakce
    • Dobrý den Romčo, to nás mrzí :( Několikrát se mi stalo to, co popisujete (že se tuk od karamelu oddělí). Když jsem ale vytrvala v míchání a zahřívání, vždycky se to nakonec spojilo. Smetanu je nutné přidávat až ve chvíli, kdy je karamel spojený, jinak udělá ještě větší neplechu. Někdy se to napoprvé nepovede, ale třeba není s karamelem všem dním konec :)

      Reakce
  • Dobrý den, mohu se zeptat tu smetanu mam dat pokojovou teplotou? A přidavat postupně nebo vše najednou ?

    Děkuji moc

    Reakce
  • Dobrý den Báro,

    musím říct, že karamel obecně jsem moc nemusela, ale tentokrát jsem ho potřebovala do receptu. Udělala jsem dle Vašich pokynů a je úplně dokonalý. Vynikající. Dotazy nemám, jen jsem Vám chtěla poděkovat, že se mi otevřel karamelový svět:-)

    Reakce
  • Lukáš Kovář · Upravit

    Dobrý večer,dneska jsem udělal rovnou dvě várky a můžu říct,že super.Dost to stuhlo ,kdybych chtěl řidčí verzi,tak mám přidat více smetany? Díky Lukáš

    Reakce
    • Dobrý den Lukáši, tak to máme radost, že vám chutná :) Přesně jak říkáte, ideálně ho nejdříve nechat v pokojové teplotě, nebo i lehce zahřát – a potom smíchat se smetanou!

      Reakce
  • Dobry den, delala jsem dvojitou davku karamelu, dala 1,5 lzicky ruzove soli, ale je to moc:(( da se to nejak „naredit“? Cim?:((

    Reakce
    • Dobrý den, jedině dalším karamelem bez soli :) On se sní!

      Reakce
    • Děkuji za bezva recept. Slaný karamel se mi povedl hned na poprvé. Místo smetany ke šlehání jsem dala smetanu na vaření. Karamel je tekutější, ale tak jsem ho chtěla mít – aby šel namazat. A sůl jsem dala obyč. kuchyňskou, jen špetku. Je to výborné. ??

      Reakce
      • Ilono, jsme rádi, že karamel chutná. Tekutější verze lze dosáhnout i tím, že do receptu dáte méně cukru, ale chápu, že se smetanou na vaření je to „light“ verze :)

        Reakce
        • Dobrý den, po vychladnutí mám karamel tvrdý jako beton. Co je špatně prosím?

          Reakce
          • Dobrý den,

            je možné, že se karamel vařil příliš dlouho a odpařilo se hodně vody.

            Zkuste karamel znovu opatrně rozehřát až k bodu varu (nejlépe na vodní lázni) a naředit jej několika lžícemi vody (případně i smetany), důkladně promíchejte a nechte znovu vyhladnout. Snad pak zůstane konzistence tekutější.

  • Vlasta Balcarová · Upravit

    Dobry den… Když karamelem naplnim čokopralinky, jakou to má trvanlivost ? Dekuji

    Reakce
    • Dobrý den Vlasto, karamel samotný vydrží minimálně 14 dní, ale spíš déle. Předpokládám, že u pralinek to bude podobné :)

      Reakce
  • Dobry den☺️
    Čo by trebalo urobiť,aby bol krem tuhší a aby lepsie vydržal v makronkach?
    Ďakujem krásne

    Reakce
    • Dobrý den Sáro,ideální je ubrat část šlehačky. Nebo možná ještě lépe, nejprve přidat jen část a následně, když karamel tuhne, kdyžtak trochu naředit :) Takže byste dala třeba jen 100 ml do tohoto receptu a zbytek později, nebo vůbec. Já teda dle mé zkušenosti myslím, že do markonek by šel použít i karamel dle receptu, pokud budete makronky uchovávat v lednici, bude podle mě tuhý dost :)

      Doufám, že makronky vyjdou!

      Reakce
  • Dobrý den,karamel je super.Jen se ještě chci zeptat,jde nějak rozehřát?Potřebovala bych ním ozdobit cheesecake,ale dost stuhl.Děkuji za odpověď Katka

    Reakce
    • Dobrý den, karamel by mel jít normálně rozehřát v hrnci. Myslím, že by mohlo ale i stačit ho jen vytáhnout na pár hodin z lednice. V pokojové teplotě by se na cheesecake snad dal nalít :) a nemusela byste rozehřívat…

      Reakce
  • Dobrý den, mohu karamel přípravit den předem a druhý den ho použít jako polevu na nepečený tvarohový dort? Nebo je lepší ho použít čerstvý ještě vlažný?

    Reakce
    • Dobrý den Lucie, určitě můžete. Řekla bych, že je lepší ho připravit dříve, aby se proležel. Navíc na nepečený dort bych ho raději vlažný nedávala, aby hmota pod karamelem nepovolila :) Určitě ale karamel před natřením na dort vyndejte s předstihem z lednice, půjde v pokojové teplotě půjde lépe roztírat/rozlívat po povrchu dortu :)

      Reakce
  • Dagmar Malíková · Upravit

    Dnes jsem zkoušela, vše šlo krásně. Jediné co mi nevyšlo byla sůl – přidala jsem tak jak je psáno a vůbec se nerozpustila. Zkoušela jsem nově zahřát a i tak tam zůstala, takže to byl jen karamel – i tak moc dobrý, ale chtěla bych tam tu slanost. Chci se zeptat jestli mi poradíte, co jsem udělala špatně. Nebo se ani Vám sůl nerozpustí? Proleží se až do rána? Moc děkuji. Možná ještě zkusím s normální jemnou solí. Předem děkuji za pomoc. Dáša

    Reakce
    • Dobrý den Dášo,
      taky se mi to už jednou stalo, nakonec jsem karamel lila přes cedník, abych krystalky soli odfiltrovala… =D Myslím, že je to druhem soli (víckrát se mi to nestalo), tak zkuste příště jinou, třeba tu jemnou, a nebo hrubozrnnou ještě přemlít v mlýnku… :)

      Reakce
  • Dobrý den .Jsem alergická na mléko mohu tedy místo smetany použít sojové mléko?Namíchám si ho ze sušeného soj. mléka.

    Reakce
    • Dobrý den Hano,
      spíš bych místo sójového mléka doporučila použít ořechovou alternativu smetany (kešu, mandlová, kokosová) – tyto smetany jsou určeny k tepelné úpravě, takže by nemělo dojít ke sražení… :) Ale myslím, že sójové mléko by mohlo taky fungovat, jen bych raději použila klasické, ne sušené. Jestli máte ale alergii na laktózu, měla byste nahradit i máslo, které je součástí receptu. Nemám to přímo odzkoušené, ale předpokládám, že by nemělo vadit 90 g másla v receptu nahradit cca 50 ml rostlinného mléka/smetany.
      Jestli budete tuto bezlaktózovou veganskou alternativu zkoušet, dejte nám prosím vědět, jak se povedla do komentářů. Mohlo by to pomoci i ostatním čtenářům. Díky :)

      Reakce
  • Dobrý deň, ja by som sa chela spytať, ako dlho vydrží karamel v chladničke? :) Ďakujem

    Reakce
    • Petra Horecká · Upravit

      Dokud se nesežere! Tzn. i 2-3 dny. Ale pokud Vás nehoní mlsná, tak bez újmy na kvalitě i půl roku. Vyzkoušeno zcela náhodou, protože od června se schovávala v ledničce jedna malá zapomenutá sklenička zcela vzadu za jinými většími věcmi a objevila jsem ji teprve v prosinci při velkém úklidu lednice. Možná by vydržela ještě déle, ale zde ihned platila první věta: Dokud se ne…

      Reakce
    • Dobrý den, Moniko, Petro,
      Petra má naprostou pravdu, karamel vždycky hodně rychle zmizí, takže přesná doba není známa. Půl roku je hodně dlouhá doba, ale měsíc by karamel určitě vydržet měl :)

      Reakce
  • Dopadl skvele. Smetanu jsem prilila najednou a vse ok. Ohřátí masla jsem uspisila v mirklovnce :)

    Reakce
  • Dobrý den, včera ukuchtěno a je naprosto skvělý ! :)
    Moc děkuji za recept

    Reakce
  • Dobry den, moc dekuji za recept. Uz se mi zbihaji sliny?? Planuji vyzkouset na makronky?Jeste dotaz prosim. Jak dlouho mi vydrzi karamel v lednici?
    Dekujui

    Reakce
    • Dobrý den Ivano,

      na makronky je výborný, určitě vyzkoušejte a pak dejte vědět, jak se to celé povedlo :) U nás karamel nikdy v lednici moc dlouho nevydrží, takže z vlastní zkušenosti nemůžu říct, ale dívala jsem se na internetu a týden by měl vydržet určitě a píší tam i lidé, kteří ho měli v lednici 14 dní a byl v pořádku :) Jestli máte tak silnou vůli, že vám vydrží 14 dní v lednici bez povšimnutí, závidím Vám :)

      Reakce
  • Každý rok dělám burisonové koule s karamelem. Je to stejný recept, akorát se tam místo smetany přidává salko. A není tam sůl. Tak letos zkusím toto. Děkuji za recept.

    Reakce
    • Dobrý den Andreo,
      určitě vyzkoušejte, sůl zvýrazní chuť karamelu a trochu umírní tu sladkost :) Když si najedete čas, budeme rádi, když nám potom dáte vědět, jak se karamel povedl!

      Reakce
      • Náhodou jsem narazila na tento recept a judl se jednoduchý. Jelikož slaný karamel miluji, tak jsem zkusila.
        Vše šlo podle receptu. Ovšem při přimíchávání másla se to spojovalo dlouho, až mě brala křeč do ruky, jak jsem míchala a v tu chvíli se to přetahlo.
        Karamel mám tmavý a lehce nahořklý. Asi budu plakat. Já se taaak těšila. Dost mě to štve, protože nerada „plýtvám“ potravinami.
        Nedá se nic dělat.
        Musím to zkusit znovu.

        Reakce
        • Dobrý den Jani,
          s tím máslem to opravdu chvíli trvá, křeč chápu :D Podle popisu to vypadá, že jste měla moc velký plamen na sporáku a karamel se spálil. Ale napodruhé to určitě vyjde :) Držím palce!

          Reakce
  • Zdravím všechny milovníky karamelu,
    taky se mi občas stane, že je moc tmavý. Je to tím, že jsem spěchala a chtěla ho mít hotový rychle. Pro světlý karamel, který nebude trochu chutnat hořce, doporučuji tr-pě-li-vo-st a mírný plamen a čas.

    Reakce
  • Dobrý den, zkusila jsem to a můj karamel je nějak moc tmavý (a zatím po vychladnutí tekutý)…dám ho do ledničky, ale třeba víte, kde jsem udělala chybu, čeho bylo málo/moc – co zesvětluje barvu karamelu – smetana? Děkuji, jsem amatérka, co se týče pečení a vaření :-)

    Reakce
    • Dobrý den Marie,

      po vychladnutí by měl mít karamel už poměrně hustou konzistenci (jako třeba med, možná i hustší), jestli je zároveň světlý, asi jste přidala moc smetany a tím karamel rozředila. Dodržela jste objem/hmotnost ingrediencí v receptu? Mně se stává, že je karamel spíš hustější a následně ho ještě ředím, nevím, jestli vám se smetanou neujela ruka…

      Na druhou stranu jestli je karamel tmavý, tak jste ho asi nechala na plotně moc dlouho, opravdu stačí jen chvilka – cukr se rozpustí a zhnědne, v té chvíli musíte hned stáhnout hrnec z plotny aby se karamel nespálil (proto je v receptu také zmíněno, že je lepší používat hrnce se světlým dnem, aby bylo možné barvu kontrolovat). Jestli je karamel zároveň hořký, tak je bohužel spálený, rozředit smetanou ho můžete, ale hořkosti už se nezbavíte.

      Záhadou pro mě je, že máte karamel zároveň tmavý a řídký, většinou je buď tmavý a hodně ztuhlý, nebo řídký a světlý, ale možná v konzistenci pomůže lednice a vše bude v pohodě.

      Pokud by karamel nebyl spálený a přidala jste více smetany než bylo v receptu, vyrobila jste spíše „karamelovou smetanu“, než samotný karamel, neviděla bych problém v tom zkaramelizovat ještě jednou cukr dle receptu (cca 200 g), přidat máslo a následně postupně přilívat už hotovou karamelovou smetanu místo smetany samotné v receptu, tím byste měla dostat do smetany více cukru a dosáhnout požadované konzistence.

      Jestli budete toto „nastavování“ karamelu zkoušet, dejte nám potom prosím vědět jak to dopadlo, další čtenáři by to potom mohli využít, kdyby se jim stalo něco podobného jako vám :) Věřím, že se vše povede a karamel bude přesně takový, jak má být :)

      A i kdyby ne, tak chuťově je karamelová smetana určitě dobrá, myslím, že by mělo jít ji vyšlehat a udělat z ní třeba dezert s piškoty :) Nakonec karamelová šlehačka je hlavní náplní mých oblíbených větrníků :)

      Reakce
  • Ahoj Tins,

    určitě doporučujeme vyzkoušet, není na tom nic složitého, chce to jen trochu trpělivosti :) a výsledek za to stojí :) Pokud budeš karamel vařit, byli bychom rádi, kdyby ses s námi podělila o tvoje postřehy, nebo třeba fotku výtvoru :)

    Reakce
  • veľmi sa mi páči tento recept, tento opis je tak lákavý, že mám chuť vyskúšať :)

    Reakce
  • Petra Horecká · Upravit

    Postupovala jsem přesně podle návodu a suroviny jsem si odměřila přesně na gram. Nejmenší plynový hořák na polovinu a pak už stále míchat a míchat a míchat. Máslo pěkně po malých kostkách, ale i tak byla spojovací reakce divoká. Chvíli jsem sice šílela, že to nedopadne dobře, když se roztavený oříškově hnědý cukr nezačal spojovat s máslem, ale vydržela jsem a pak se najednou spojil do krásné hladké hmoty. Smetanu jsem přilévala skoro po lžičkách, reakce s již spojeným cukrem a máslem byla velice bouřlivá. Bublalo to a syčelo, jako když Kočička a Pejsek vařili dort, ale vonělo to fantastiky. Po dolití poslední kapky smetany divoké bublání přestalo, ještě chvílí jsem celou směs míchala, to už byla hmota krásná jednolitá a bez hrudek.
    Oproti receptu jsem ještě po stažení z ohně nasypala do celé směsi kromě soli sáček vanilinového cukru.
    Bude Vás to lákat olizovat vařechu a zjišťovat, zda je karamel slaný tak akorát, ale pozor. Cukr taje při 186°C a ještě dlouho je pořádně horký i na vařeše. Do sklenice jsem jej také nedávala hned, aby nepraskla. Teď je ve sklenici v lednici a je tuhý tak akorát, že lžičkou lehce vykrojím malou karamelovou šišku a můžu hned mlsat.
    Skvělý recept. Děkuji.

    Reakce
    • Dobrý den, Petro,

      tak to jsme moc rádi, že se vám karamel povedl! Ono je to vždycky hodně bouřlivé, já sama, když karamel dělám, tak si pokaždé říkám, že to snad ani nemůže dopadnout dobře… Ale nakonec, když člověk vytrvá, vždycky se ingredience spojí a výsledek je perfektní! :)

      Takže rada i pro ostatní – hlavně to nevzdávejte, dopadne to dobře i když se to zpočátku úplně nezdá :)

      Reakce

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit