Jablečný štrúdl

Jablečný štrúdl

Štrúdl – česká klasika. Většina lidí ho peče z listového těsta, které koupí v obchodě – ideálně už rozválené. I já to tak někdy dělám, minimum času u plotny a výsledek uspokojivý. Když jsme se s Lukym seznámili a po nějaké době jsem přijela na návštěvu k jeho rodičům, jeho mamka měla napečený štrúdl – když jsem ochutnala, byla jsem nadšená – nejlepší štrúdl, co jsem kdy měla. Těsto nebylo klasické listové, mělo blíže spíš k lineckému, křupalo, dole nebyl závin tak promáčený, jak se stává s listovým těstem, ale byl vláčný. Prostě dokonalost.

Když jsem se ptala po receptu, dostalo se ke mně, že podle tohoto receptu, pekla už Lukyho babička, takže je ověřený generacemi. Zároveň není nijak složitý. Jen náročnější na čas. Tak až budete mít na podzim volný večer, venku bude pršet a budete mít takovou tu náladu, že chcete doma udělat tu správnou „domácí atmosféru“, zkuste tento – trochu složitější – místo klasického listového. Garantuji, že se to vyplatí.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 1 smetana ke šlehání 31% (200 g)
  • kostka másla (250 g) + cca 20 g na potření
  • špetka soli
  • 10 velkých jablek
  • skořice a strouhanka na posypání
  • ořechy nebo rozinky dle chuti

Postup přípravy

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, mouku prosejeme. Z kostky másla, smetany, hladké mouky a špetky soli zpracujeme rukama hladké těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme v pokojové teplotě asi hodinu odpočinout.

Těsto rozdělíme na čtyři díly, z každého dílu vyválíme na pomoučeném válu plát cca 20 x 30 cm (aby po zavinutí vznikl štrúdl stejně dlouhý jako kratší rozměr plechu, na plech se při pečení vejdou všechny čtyři štrúdly vedle sebe).

Vyválený plát lehce posypeme strouhankou, aby absorbovala šťávu, kterou pustí jablka při pečení, následně poklademe jablky nakrouhanými na plátky nebo nudličky, případně můžeme ještě dosladit, pokud jablka nejsou moc sladká. Jablka posypeme skořicí, případně můžeme přidat vlašské ořechy nebo rozinky. Trochu másla (cca 20 g) rozehřejeme a jablka lehce pokapeme, zbytek másla prozatím uchováme, později jím budeme štrúdl potírat. Navrch jablka opět zlehka posypeme strouhankou kvůli absorpci šťávy.

Kraje plátu ohneme směrem dovnitř s přesahem asi 2 cm a štrúdl zavineme. Takto vytvoříme čtyři „šišky“ a umístíme je vedle sebe na plech vyložený pečící papírem. Vytvořené šišky potřeme zbylým máslem a navrchu propícháme vidličkou, aby mohla v průběhu pečení ze závinu unikat pára.

Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme 30 – 40 minut dozlatova (spíše 40, ale záleží na troubě), v průběhu pečení sledujeme barvu štrúdlu, abychom ho nepřipálili.

Upečený štrúdl necháme vychladnout a až následně ho krájíme.

Štrúdl můžeme připravit i z poloviční dávky, přičemž nám polovina koupené smetany zbude, tu ale můžeme našlehat a použít při servírování.

3 názory

  • Zdravím, tak jsem včera večer zkoušela Váš recept. S těstem se výborně pracuje, po upečení je chuťově velmi dobré. Dělala jsem s náplní tvarohovou a jablečnou klasiku. Musím říci, že po dlouhé době opravdu chutné těsto po upečení ( když pominu listové těsto, které je ale pro mne již takové všední). Příště zkusím do těsta přidat trochu citronové kůry. Jinak poznámka z mé vlastní zkušenosti, pokapání jablek/náplně máslem je důležitý krok, doporučuji jej nevnechávat, po upečení je pak závin mnohem vláčnější.
    Dva cukry děkuji za chuťově výborný recept!

    Reakce
    • Dobrý den Dito,
      děkujeme za krásný komentář a jsme rádi, že štrúdl chutnal. Citronová kůra je super nápad, asi taky vyzkouším!

      Reakce
  • už jsem vyzkoušela těsto křehké, s pivem, s octem na 3 různé způsoby, tažené, ale žádné není to pravé, jemné vláčné…tak vkladám naděje do tohoto receptu, dám vědět, jak dopadlo.

    Reakce

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit