Kremrole

Kremrole

Kremrole jsou jedním z mých nejoblíbenějších zákusků, takže. Využil jsem letos toho, že Báře po předvánoční výrobě vaječného likéru zbyla lednice plná bílků a pustili jsme se do přípravy. Není to moc těžké, takže až nebudete vědět, co s bílky, zkuste tento recept také.

Ingredience

Kremrole

  • 550 g listového těsta
  • 1 vejce
  • trubičky na kremrole
  • tuk na potření trubiček

Náplň

  • 48 g vody
  • 98 g cukru krupice
  • 73 g bílků
  • 49 g moučkového cukru

Postup přípravy

Pečení trubiček na kremrole

Protože jsme si koupili listové těsto již rozválené, začínáme přípravou trubiček. Ty je nutné potřít tukem nebo pomazat olejem. My jsme se drželi klasiky a trubičky pomazali kostičkou másla. Tuk důkladně rozetřeme po celé trubičce až do okrajů. Pokud byste trubičky nenamazali, těsto by se na ně připeklo a nešlo by z nich sejmout.

Když máte namazané trubičky, zapněte troubu na 180 stupňů a připravte si plech vyložený pečicím papírem.

Poté se vrhněte na těsto, které rozprostřete na stůl a potřete v tenké vrstvě rozšlehaným vajíčkem. Následně těsto rozkrájejte podél delší strany na asi 2 cm široké a 30 cm dlouhé proužky. My jsme jich z každého těsta udělali deset. Naše trubičky jsou dlouhé 11 cm o průměru 2 cm, takže případně své proužky podle velikosti trubiček upravte.

Do jedné ruky vezměte trubičku na kremroli (nám se osvědčilo ji navléct na prst) a do druhé vezměte jeden proužek těsta. Poté z jedné strany těsto postupně namotáváme suchou stranou na trubičku. Dělali jsme to tak, aby vždy půlka proužku překrývala těsto již natočené na trubičce a další půlka dosedla přímo na trubičkou potřenou máslem. Od konců trubičky vždy necháme 0,5 až 1 cm mezeru. Těsto při pečení nabyde a mohlo by v okrajích trubičku „přerůst“.

Syrové kremrole rovnoměrně rozložíme na plech a dáme péct do trouby na asi 20 minut o teplotě zmíněných 180 stupňů. Čas je těžké přesně stanovit, záleží na tloušťce těsta a teplotě konkrétní trouby. Pečeme zkrátka dozlatova a dokřupava. Někdy může být potřeba během pečení plech otočit, když trouba na jedné straně peče více.

Jak sundat kremrole z trubiček

Upečené kremrole vyndáme z trouby, sundáme z plechu a rozložené necháme pár minut vychladnout. Poté přichází ta nejtěžší část – sejmutí kremrolí z trubiček. Opatrně zatlačte do okraje kremrole na té straně, kde má trubička větší průměr. Některé se pustí velmi snadno. Když to nejde, vezměte opatrně kremroli do dlaně a snažte se ji krouživými pohyby (točíte po směru, jak jste těsto namotávali) sejmout celou.

Většina kremrolí by měla jít dobře sundat. Pár problémových může mít napečené okraje. V takovém případě je nejlepší nožem kousek kremrole odříznout, rukou byste napečenou trubičku rozdrolili a zničili. Po sejmutí trubičky necháme ještě vychladnout.

Příprava náplně z bílkového krému

Když máme hotové všechny trubičky z listového těsta, vrhneme se na přípravu bílkové náplně.

Do vody nasypeme cukr krystal a za stálého míchání přivedeme roztok k teplotě asi 110 stupňů. Buď použijte teploměr, nebo zkrátka přiveďte cukrový roztok asi na 30 vteřin k varu a poté odstavte z ohně, aby se teplota roztoku snížila asi na 80 stupňů. Během chladnutí roztoku si vyšlehejte bílky s moučkovým cukrem.

Do bílků následně velmi pomalu vléváme a zašleháváme cukrový roztok. Když je vše spojeno, ještě bílkový krém důkladně prošleháme. Šleháme do úplného vychladnutí. Následně si s ním naplníme cukrářský sáček s kulatou špičkou a plníme trubičky z listového těsta.

Plnění kremrolí

Trubičku chytneme do ruky téměř svisle a co nejhlouběji do ní vytlačíme ze sáčku krém. Naplníme jednu stranu a opakujeme z druhé.

Hotové kremrole dáme chladit do lednice. Poté ale vždy zázračně zmizí. ☹

Na talíři můžeme posypat moučkovým cukrem.

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit