Luky miluje čokoládové dorty – ideálně kombo čoko-korpus + čoko-krém. To já zase ne. Čokoládové piškoty mě baví, k tomu se mi ale hodí nejvíc bílé krémy, takže mascarpone, šlehačka, tvaroh, prostě hlavně ať je to pořádně krémové (a tučné). =D Máme na blogu i fitness recepty, ale o tom jindy… U tohohle dortu kalorie prosím nepočítejte. ?
Takže jsem si upekla jeden „me gusta“ čokodort. Kakaový korpus a krém z mascarpone a šlehačky – za mě top. Chtěla jsem ho navrchu nazdobit trochu jinak než ostatní dorty – pro jednou jsem nechtěla, aby byl dort úplně souměrný a každý kousek po ukrojení stejný. Navrch dortu jsem náhodně pokladla maliny a mezi ně cukrářským sáčkem nanesla krém. Jestli se divíte názvu tohohle receptu, dort se jmenuje čo-korál protože mi dort z pohledu svrchu připomíná korálový útes. Lukymu teda připomíná ježka, ale „Čokoježka“ jsem zavrhla. Nakonec je to dort podle mě, žejo?!
Ingredience
Na korpus
- 4 vejce
- 90 g třtinového cukru
- 4 lžíce oleje
- 140 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
Na krém
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání 33 %
- 1 vanilkový cukr
Na ozdobu
- maliny nebo jiné ovoce
Postup přípravy
Těsto a pečení
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do polotuhého sněhu, následně zašleháme postupně cukr. S cukrem vyšleháme sníh dotuha. Potom snížíme otáčky na minimum a přidáváme střídavě po jednom žloutku a jedné lžíci oleje – další zašleháváme vždy až ve chvíli, kdy je směs spojená. Takto postupně přidáme veškeré žloutky a olej.
Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
V druhé misce smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Postupně budeme moučnou směs zapracovávat do vaječné – teď už ale ne šlehačem, ručně. Stěrkou budeme těsto „překlápět“, abychom do něj mouku zapracovali. Těsto bude postupně houstnout. Když zapracujeme veškerou moučnou směs, přemístíme těsto do vymazané a vysypané dortové formy, těsto rozhrneme do krajů.
Pečeme na 160 stupňů cca 40 minut.
Před vytažením z trouby zkontrolujeme špejlí, jestli je dort uvnitř upečený – když do upečeného dortu zapíchneme špejli, nesmí na ni ulpět neupečené těsto.
Korpus necháme vychladnout.
Krém a finalizace
Připravíme si krém – do větší mísy dáme mascarpone, smetanu ke šlehání a vanilkový cukr a společně směs vyšleháme do tuhého krému. Nejprve šleháme na nízké otáčky, aby se husté mascarpone spojilo se smetanou, potom otáčky zvyšujeme abychom krém vyšlehali do tuha.
Vychladlý korpus v polovině horizontálně prořízneme, případně seřízneme i vršek dortu, pokud nám vyběhl více ve středu a vznikl nám „kopeček“. I když těsto vždycky před pečením rozhrnu rovnoměrně po celé formě, stejně se mi často stane, že veprostřed korpus vyběhne výš než po stranách – takže vršek dortu seřezávám často.
TIP: Seříznutý korpus nevyhazuji, ale většinou rozdrobím a udělám z něj „skleničkový dezert“ – do skleničky vrstvím rozdrobený korpus a zbytek krému (nebo pokud krém nezbyde, tak třeba jogurt, který máme doma pořád) – a druhý den mám aspoň svačinku do práce.
Proříznutý korpus plníme krémem – na náplň bychom měli spotřebovat o něco málo více než polovinu krému. Zbylý krém nanášíme cukrářským sáčkem mezi nerovnoměrně pokladené maliny pro vytvoření korálového efektu. Nebo si povrch dortu nazdobte úplně jinak podle sebe a dejte nám vědět, jak jste si jej pojmenovali vy. ?
Taky Čokorál, tentokrát s granátovým jablkem a strouhanou čokoládou. Také mohu doporučit!
<3
Čokorál u nás frčí několik sezon a děláme jej různě. I patrový, když je přání :-). Je to fantastický recept, co chutná všem!
Dobrý den Kláro,
ten vypadá super, děkujeme za fotku :)