Mini Pavlova

Recept - mini Pavlova

Pavlova je dle klasického receptu dort z pusinkového těsta a šlehačky zdobený ovocem. Já jsem si více oblíbila trochu hutnější variantu, kdy se šlehačka smíchá s mascarpone.

Klasická Pavlova se peče v podobě velkého dortu, který se při podávání krájí na jednotlivé porce. Korpus je ale hodně křehký a často se stane, že se dort tak trochu pomačká, raději tedy z praktických důvodů volím mini Pavlovy, které velikostí odpovídají jedné porci a není nutné do nich zakrojit před podáváním. Pavlova by měla připomínat sukni primabaleríny – měla by být jemná, lehká… A slaďoučká!

Mimochodem, i když Pavlovy děláte třeba Lukymu, je to pořád „Pavlova“ a ne třeba Lukyho ani Lukynova. Takže na to bacha!

Ingredience

(na 6 mini Pavlov, nebo jeden dort – cca 6 porcí)

  • bílky ze 2 velkých vajec
  • 100 g cukru krupice
  • 250 ml šlehačky 33%
  • cca 100 g mascarpone (lze vynechat)
  • čerstvé ovoce na ozdobu (jahody, maliny, borůvky, používá se i kiwi, nebo jsem zkoušela fíky)
  • lžíce cukru (moučka/krupice) + moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

Prvně těsto – vytrvat ve šlehání

Oddělíme žloutky od bílků, bílky smícháme se 100 g cukru a začneme šlehat sníh na nízké otáčky. Volte dostatečně velkou misku, bílky šleháním hodně zvětší objem.

Jelikož do bílků přidáváme hodně cukru, bude nutné je šlehat dlouho – cca 10-15 minut. Já začínám šlehat na nízké otáčky a postupně je přidávám. Po asi deseti minutách byste měli docílit takové konzistence, že pokud z misky vytáhnete metly od šlehače, špičky sněhu zůstanou trčet do vzduchu a ani se nehnou – prostě úplně pevný sníh. Pokud to tak není, klidně ještě šlehejte dál.

Jedna jako druhá

Troubu předehřejte na 110 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. Já si na jednu stranu pečícího papíru podle skleničky raději předkreslím kroužky, abych měla potom všechny Pavlovy stejně velké. Ingredience jsou počítány na 6 korpusů o průměru cca 9 cm, pokud tedy předkreslíte kroužky menší, vyjde vám Pavlov více. Jen nezapomeňte potom pečicí papír dát na plech pokreslenou stranou dolů, ať v Pavlově nejíte i tuhu z tužky. ? Pokud byste se rozhodli pro pečení dortu, předkreslete si dva stejně velké kruhy.

Připraveným sněhem naplníme cukrářský sáček a podle předkreslených koleček nanášíme na plech korpus Pavlovy. Vždycky nejdříve celé kolečko a potom ještě jedno patro po obvodu, aby se vytvořil uprostřed volný prostor pro šlehačku. V případě dortu neplňte cukrářský sáček, ale sníh jen rozmažte lžicí do dvou kruhů.

Koprusy - Palova
Připravené bílkové korpusy

Sušení

Pavlovy vložíme do trouby vyhřáté na 110 stupňů a při této teplotě „sušíme“ cca 3 hodiny.

Při vyšší teplotě je možné Pavlovy vysušit za kratší dobu (údajně při 120 stupních stačí sušit hodinu), riskujeme tím ale zhnědnutí korpusů, což nevypadá moc dobře. Ideální je dle receptů sušit pouze při 100 stupních, na to ale nemám (minimálně s naší troubou) nervy, takže jsem zvolila 110 a řekla bych, že to funguje dobře. Vždycky ale záleží hodně na troubě, kterou používáte – někomu peče více, někomu méně, však to znáte…

Po upečení Pavlovy vytáhneme z trouby a necháme vychladnout, při chladnutí Pavlovy vydávají praskavé zvuky, trochu vás to možná vyděsí, ale nic to není!

Tečka na závěr

Po vychladnutí si připravíme krém. Můžete vyšlehat jen šlehačku. Já jsem si krém trochu vylepšila, je to více a je hutnější, do šlehačky přidávám i cca 100 g mascarpone. Šlehačku společně s mascarpone a lžicí cukru vyšlehám do tuhého krému – opravdu se to vyšlehá společně snadno, nebojte se toho.

Na závěr do důlků v korpuscích (a trochu i přes ně) lžičkou nanesu krém. Přijde mi hezčí krém nestříkat sáčkem, ale jen ho tak ledabyle rozmáznout lžičkou.

Varianta s fíky
Pavlova – Varianta s fíky

V případě dortu postupujete stejně, dvě placky pomažete krémem a slepíte, takže výsledně máte sendvič pusinka-krém-pusinka-krém.

Navrch ještě poklademe ovoce, které máte rádi, případně můžete ještě posypat moučkovým cukrem, pokud ještě nemáte cukru dost.

Ideálně je dobré nechat Pavlovy alespoň pár hodin nechat odležet (bez posypu cukrem), pusinka natáhne vlhkost z krému a krásně zvláční. Pavlova je úplně jiná než klasické pusinky, rozhodně stojí za to. Je vážně skvělá. ❤

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit