Vánočka

Recept na domácí vánočku

Ozdoba svátečního stolu. Ať už s máslem, marmeládou, medem, nebo prostě jen posypaná cukrem vám hned od snídaně navodí tu správnou vánoční atmosféru. Její příprava je trochu náročnější, a to hlavně časově. Nelekejte se ale dlouhé doby přípravy, zdlouhavé je to jen kvůli dlouhé době kynutí. Ale mezi jednotlivými kynutími stihnete ještě uklidit, upéct cukroví. A nebo úplně nejlíp – sednout si v klidu se svařákem k pohádce.

Ingredience

(3 menší vánočky, nebo 2 větší)

  • 42 gramů droždí (celé balení)
  • 150 g cukru krupice (ideálně vanilkový ale nemusí být)
  • 750 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 380 ml mléka
  • 3 až 4 žloutky (dle velikosti vajec)
  • velká špetka soli
  • mandle, rozinky, případně jiné ořechy
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 vejce na potření

Postup přípravy

Prvně kvásek

Všechny ingredience před pečením vytáhneme z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Mléko lehce ohřejeme, aby bylo vlahé. Do vlahého mléka rozdrobíme droždí, přidáme hrst cukru a mouky, zamícháme. Na povrchu lehce posypeme moukou a necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout cca 15 minut.

Zpracování těsta

Když kvásek vykyne (tj., cca zdvojnásobí svůj původní objem), můžeme začít s přípravou těsta. Zbylou mouku prosejeme do velké misky, přidáme cukr, žloutky, rozehřáté máslo, vzešlý kvásek, špetku soli a navrch nastrouháme kůru z jednoho citronu.

Ve středu mísy začneme krouživými pohyby vařečky zpracovávat těsto, postupně do něj budeme zapracovávat mouku z okrajů misky. Kdyby vám už poslední zbytky mouky nešlo zapracovat, můžete těsto zpracovat rukama, nebo ještě trochu naředit mlékem (každá mouka váže tekutiny trochu jinak, takže nejde univerzálně stanovit přesné množství mouky do těsta).

Hotové těsto necháme vykynout na teplém místě přikryté utěrkou cca 1 hodinu.

Po prvním vykynutí rozdělíme těsto na dva nebo tři díly (podle toho, kolik a jak velkých vánoček chceme mít). Potom začneme plést jednotlivé vánočky. Já jsem si nejvíce oblíbila vánočku ze 3 pater, kde pletete spodní patro ze 4 pramenů, prostřední ze 3 a vrchní ze dvou.

Správně to zaplést

Těsto na jednu vánočku rozdělíme na 8 stejně velkých dílů. Ze sedmi těchto dílů vyválíme stejně dlouhé prameny pro splétání (pro první a druhé patro).

První patro pleteme ze 4 pramenů tak, že vždy přes sebe překřížíme dva venkovní pruhy a následně mezi sebou dva vnitřní. Druhé patro pleteme jako klasický cop ze 3 pramenů.

Poslední kousek těsta, který nám zbude, rozdělíme na dva stejné díly a vyválíme dva tenké válečky o něco delší než válečky předchozích pater a zapleteme je mezi sebou.

Na přesný postup pletení je asi lepší se podívat na videu, moc hezky to prezentuje Flo na videu:.

Finální kynutí a pečení

Po upletení jednotlivých pater je každé zvlášť necháme vykynout (cca 10 min by mělo stačit). Jde o to, že pokud necháme těsto dostatečně vykynout před vložením do trouby, je již stálé. Vánočka si udrží tvar a nestane se, že by některé z pater sjelo ke straně.

Ideální je po cca 10 minutách složit jednotlivá patra na sebe. Tedy nejprve první patro, které hřbetem ruky na prostředku trochu přimáčkneme, na něj druhé, které přimáčkneme stejným způsobem. A následně poslední dva zapletené prameny, které umístíme navrch a konce pramenů zastrčíme z boků pod vánočku, takže nám zajistí správný tvar.

Pokud chcete do vánočky přidávat mandle, rozinky, nebo něco jiného, doporučuji je „vmáčkout“ do jednotlivých pater vánočky při skládání pater na sebe. Pokud je přidáte rovnou do těsta, budou se vám potom jednotlivé prameny špatně válet.

Takto složenou vánočku nechávám raději ještě dalších 10 min kynout v pokojové teplotě.

Potom ji důkladně potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pokud byste i tak měli strach, že by se vánočka mohla v troubě zřítit ke straně, můžete ji svrchu propíchnout špejlí, která by patra měla udržet na sobě, řekla bych ale, že je to zbytečné 😊

Následně vánočku vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů, po deseti minutách troubu ztlumíme na 160 stupňů a necháme dopékat dalších 30 minut.

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit