Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Přichází čas vánoc, rodinné pohody, obdarování našich nejbližších. V předvánočním shonu, kdy budeme shánět dárky pro naše nejmilovanější, budeme se snažit najít co nejrovnější a nejpravidelnější stromeček, řešit kdy se sejdeme s jakými známými, abychom oslavili zrození malého Ježíška, si také musíme najít čas na upečení alespoň pár kousků cukroví.

Pečení cukroví není jen povinnost, kterou musíme před vánoci absolvovat. Je to nezaměnitelná atmosféra, bytem se line vůně vanilky a svařeného vína, a vy s kamarádkou nebo dítětem pečete to nejlepší cukroví, které vám budou všichni známí chválit. Bude totiž domácí a dělané s láskou, ne koupené v supermarketu. Navíc to nezabere tolik času. Určitě se vyplatí to zkusit!

Jedno s nejtradičnějších českých cukroví jsou vanilkové rohlíčky. Přinášíme vám léty prověřený rodinný recept na křehké rohlíčky, kterým jen málokdo odolá. A ne, opravdu jsme nezapomněli do receptu připsat vejce. Bez vajec jsou totiž rohlíčky mnohem křehčí. ;)

Ingredience

  • 350 g hladké mouky
  • 100 g vlašských ořechů
  • 60 g cukru moučka
  • 250 g másla
  • domácí vanilkový cukr moučka/směs vanilkového cukru s cukrem moučka na obalení

Postup přípravy

Do mísy vsypeme všechny ingredience a začneme zpracovávat těsto. Těsto je poněkud křehké, ale po čase se spojí. Když je těsto dokonale zpracované v jednolitou hmotu, zabalíme jej do potravinářské folie a necháme aspoň 30 minut odležet. Potom tvarujeme jednotlivé rohlíčky. Nejvíce se nám osvědčila metoda tvarování ze stejně velkých kuliček, které rozválíme na válečky a potom tvarujeme.

Kuličky z těsta na rohlíčky
Kuličky z těsta na rohlíčky

Rohlíčky pečeme na 170 stupňů 10 – 15 minut, dokud nezačnou růžovět.

Rohlíčky na cestě z trouby
Rohlíčky na cestě z trouby

Po vytažení z trouby necháme malou chvíli zatuhnout (rohlíčky jsou poměrně křehké) a ještě teplé obalujeme ve směsi vanilkového cukru. My jsme použili domácí vanilkový cukr. Při výrobě vanilkové panna cotty nám zbyl prázdný lusk, který jsme umístili do uzavřené nádoby spolu s cukrem, který nasál přírodní chuť vanilky.

Obalování upečených rohlíčků v cukru
Obalování upečených rohlíčků v cukru

Konzumaci rohlíčků doporučujeme zásadně s dobrým svařeným vínem či grogem.

Dobrou chuť.

Rohlíčky na adventním stolu

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit