Pizza je světovým fenoménem. Přestože dle použitých ingrediencí si můžete vybrat ze stovek variant, říká se, že ve světě existují jen dva druhy: italská pizza a pizza z ostatních zemí. Hlavní kouzlo spočívá zřejmě v atmosféře v italské pizzerii a maximální čerstvosti lokálních surovin.
Ta úplně nejlepší pizza je pak v Neapoli, kde se pokrm zřejmě zrodil. Každý Ital vám ale řekne, že nejlepší pizza je právě ta jeho.
Připravili jsme si pro vás recept na skvělou domácí pizzu, kterou si upečeme v zahradním grilu. Postup zvládne i začátečník.
Ingredience
Na těsto
- 500 g super hladké mouky „00“
- 2,5 dl vody o pokojové teplotě
- půl kostky droždí
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- špetka soli
Rajčatový základ
- 150 g pasírovaných rajčat
- oregano
- trocha oleje, cukru a soli na dochucení
Ostatní ingredience
- 150 g mozzarelly
- další ingredience (bazalka, šunka, salám, žampiony, olivy, špenát, rukola, chutné sýry, ananas a jiné dle vaší oblíbené pizzy
Postup přípravy
Včasná příprava je základ
Hned na úvod je potřeba zmínit, že těsto na pizzu je ideální nechat kynout přibližně 12 hodin v chladu, takže je vhodné nezahálet a těsto si připravit s předstihem. Pokud pospícháte, lze samozřejmě nechat těsto nakynout během několika desítek minut v teple, ale nebude mít tu správnou konzistenci a chuť.
Jak na těsto
Půl dne předem si připravíme těsto. Budeme-li pizzu péct večer, stačí tedy těsto připravit ráno. Ideální je však vždy příprava večer o den dříve.
Příprava je velmi jednoduchá, v kuchyňském robotu postupně smícháme mouku a vodu, přidáme kvasnice, olivový olej a trochu soli. Kdo nemá robota, tak hezky ručně prohněte, až je těsto hladké a nelepí.
Následně těsto rozdělíme na dvě poloviny (uválíme válečky, nebo kuličky), zabalíme do fólie a necháme alespoň půl dne v lednici nakynout.
Rajčatový základ
Pasírovaná rajčata ochutíme oreganem, trochou cukru a soli a olivovým olejem extra virgin. Pokud si chcete s pizzou skutečně vyhrát, můžete si spařit domácí rajčata, která oloupete a rozmixujete a ideálně trochu svaříte, aby základ zhoustl.
Pizza na plech
Plech lehce pomažeme olejem a vložíme na něj jeden rozpracovaný bochánek připraveného těsta (zkušenější mohou udělat ručně pizzu kulatou, jiní se spokojí s vyváleným těstem a vyloží s ním celý plech – hranatou pizzu často dostanete právě v italské Neapoli, tak proč ne? :)).
Následně naneseme polovinu připraveného rajčatového základu a mozzarelly (zbytek na druhou pizzu). Doporučujeme sýr nastrouhat a rovnoměrně nasypat, někomu ale může víc chutnat mozzarella na tenké plátky. Pak stačí už jen několik lístků bazalky (nebo pesta) a máte dokonalou Margeritu.
Ostatní ingredience naneseme dle chuti. My jsme zkusili jednu pizzu se sušenou šunkou a bazalkou a druhou napůl s klasickou šunkou a salámem a žampiony, pod kterou si v ČR zpravidla představíme pizzu se šunkou a žampiony (v Itálii by nejspíš obsahovala také artyčoky a olivy).
Jak péct pizzu
V zahradním krbu máme tu výhodu, že díky ohni můžeme poměrně snadno dosáhnout požadované teploty okolo 300 °C. Nemáte-li tuto možnost, doporučujeme zkrátka zapnout kuchyňskou troubu na maximum a pizzu péct, dokud nebudou okraje krásně zlaté (zpravidla to bude asi 10 až 20 minut dle teploty, při které pečete).
Pokud volíte zahradní gril, doporučujeme jej nejprve krb s předstihem roztopit (ideálně např. hodinu předem) a před vložením pizzy nechat plameny pohasnout, až zbydou jen žhavé uhlíky s drobnými plameny. Pizza se tak bude skutečně péct díky teplu, které bude rovnoměrně sálat ze stěn krbu jako v pravé „pizzařské“ peci. V případě, že byste rozdělali velký plamen a hned po několik minutách pizzu vložili, bude spíše grilovaná (spálíte ji zespodu a povrch bude naopak syrový), což vám moc chutnat nebude.
Pizzu rozkrájíme na dílky a ideálně na zahradě v rodinném kruhu konzumujeme s dobrým pivem či (italským) vínem.