Zajímavý pokrm, který se trochu vymyká obvyklé představě o italských těstovinách. Hlavními ingrediencemi jsou totiž slanina a vejce, vůbec se zde nepracuje s rajčaty, bylinkami a olivovým olejem. Přesto jde o klasický italský pokrm, který si můžete připravit k obědu, večeři, a dokonce i k snídani.
Ingredience
- 250 g špaget
- 100 g pancetty (italská slanina, popř. anglická)
- 4 žloutky
- 2 lžičky parmezánu
- pepř
Postup přípravy
Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi na prudším plamenu. Slanina pustí hodně tuku, takže žádný na pánev před smažením nepřidávám, a naopak po vysmažení tuk lžící z pánve odeberu, abych pokrm trochu odlehčil. Můžete si jej nechat v lednici vychladit a namazat na chleba, nebo použít na smažení místo sádla.
Mezitím uvařte špagety, které stačí osolit méně než obvykle, slanina a parmezán totiž pokrmu dodají soli dostatek. Zároveň si vidličkou našlehejte žloutky a zamíchejte do nich nastrouhaný parmezán a pepř. V případě potřeby můžete žloutky naředit trochou vody ze špaget.
Když jsou špagety al dente, sceďte je a přidejte na pánev k připravené slanině. Slaninu a špagety promíchejte, odstavte z plamenu a zalijte směsí žloutků a parmezánu. Poté můžete vše ještě trochu promíchat a ihned servírovat. Špagety carbonara na rozdíl od většiny italských těstovin již na závěr nesypeme parmezánem.