Skořicoví šneci z kynutého těsta

Skořicoví šneci z kynutého těsta

Skořicoví šneci jsou teď velký hit, který jsme na našem blogu nemohli ignorovat. Já ale na skořicových šnecích ujíždím od mala, ať byli v módě nebo ne. A protože variantu z listového těsta dnes mají v nabídce už skoro všude, připravila jsem si o něco složitější recept z těsta kynutého.

Ingredience:

Na těsto:

  • 130 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • špetka soli
  • půl lžičky strouhaného muškátového ořechu
  • 425 ml mléka
  • 42 g droždí (kostka)
  • 700 g hladké mouky

Na náplň:

  • 150 g másla
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 polévkové lžíce mleté skořice
  • + máslo na potření

Postup:

Nejprve si připravíme těsto.

Mléko ohřejeme na cca 40 stupňů, musí být příjemně teplé, ale ne horké. Asi polovinu mléka oddělíme, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme trochu cukru a mouky a necháme na teplém místě kynout asi 10 minut.

Do velké mísy nasypeme odváženou a prosátou mouku, cukr, sůl a strouhaný muškátový oříšek. Máslo necháme rozehřát (já rozehřívám v mikrovlnné troubě na 15 sekund, ale můžete i na plotně, pokud nespěcháte).

Po 10 minutách už by se měl kvásek „zvednout“, tak poznáme, jestli byly zakoupené kvasnice ještě živé a těsto bude fungovat tak, jak má. :) Pokud vám kvásek nevzešel, raději doběhněte pro jiné droždí a zadělejte ho znovu, ať mrtvými kvasnicemi neodepíšete celé těsto.

Do velké mísy se sypkou směsí přelijeme kvásek, rozehřáté máslo a zbytek mléka. Od středu začneme zpracovávat vařečkou těsto. Postupně zapracujeme veškerou mouku. Těsto by mělo mít lehce lepkavou konzistenci. Pokud je příliš tuhé, přidejte ještě trochu mléka. Zpracované těsto ještě malinko posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout dalších 45 minut.

Teď máte čas si užít chvilku kdy nemáte co na práci! :)

Po 45 minutách kynutí by těsto mělo zdvojnásobit (někdy i ztrojnásobit) svůj objem. Připravíme si náplň – zase rozehřejeme máslo, přidáme oba cukry a skořici.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Jednu vrátíme zpátky do mísy a necháme ještě chvíli odpočinout. Z druhé si vyválíme plát cca 50 x 40 cm (záleží kolik a jak velkých šneků budete péct). Na plát rozetřeme polovinu náplně po celé jeho ploše a plát zavineme od delší strany.

Z vzniklé rolády krájíme šnečky o šířce asi 1 cm (zase záleží na tom, jak velké šneky chcete upéct). Šneky umístíme na plech, dávala jsem 4 x 5 šnečků a dělala jsem je spíše menší. Pokud budete péct větší šneky, na plech se vám vejdou 3 x 4 a budete tak péct více várek. Já jsem takto z jedné rolády nakrájela 20 šneků, které jsem najednou mohla upéct. Na roládu jsem si nejdříve nožem jen naznačila řezy, aby mi to vyšlo přesně na 20 a nemusela jsem pak zbytečně čekat.

Šneky na plechu necháme ještě 10 minut kynout a troubu předehřejeme na 200 stupňů.

Vykynuté šneky ještě potřeme máslem, můžeme ještě posypat cukrem a vložíme do trouby. Šneky pečeme 10–15 minut v závislosti na velikosti.

Doporučuji průběžně sledovat a hned jak šneci začnou růžovět, je vyndat. Jeden z plechů jsem v troubě nechala o něco déle a šneci pak byli o dost sušší.

Když dáme první plech do trouby, můžeme už připravovat šneky z druhé poloviny těsta… Úplně stejně – rozválet, potřít, následně nakrájet, nechat kynout a pak potřít máslem a upéct.

Mně chutnají nejvíc ještě teplé s mlékem nebo čajem, ale moc dobré jsou i druhý den.

Někdo si šneky mrazí a pak vyndává postupně když potřebuje jen po pár kusech. U nás zmizely rychle, takže nebylo potřeba, ale příště to asi vyzkouším. Nebo kdyby vyzkoušel někdo z Vás, dejte nám vědět dolů do komentářů, jak se vám mrazení osvědčilo, budeme rádi. :)

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *

Mohlo by se Ti líbit