Tagliatelle bolognese

Tagliatelle bolognese

Největší italská klasika, která se rozšířila do celého světa v podobě špaget s masovou omáčkou. My si pokrm ale připravíme tradičně, uvaříme si domácí boloňské ragú a podávat jej budeme s širokými plochými těstovinami tagliatelle.

Základem receptu je příprava boloňské omáčky (italsky sugo bolognese, česky boloňské ragú, ale setkáme se i s názvy jako masová omáčka, těstoviny s mletým masem, boloňské špagety apod.), která také zabere nejvíce času. Pro dokonalou chuť je totiž nutné ji vařit několik hodin – čím déle, tím lépe. Samotná příprava základu a finální dokončení ale zaberou jen několik desítek minut vašeho času. U ragú vycházíme z receptu Emanuela Ridiho, který jsme si časem mírně upravili.

Suroviny na boloňské ragú
Suroviny na boloňské ragú

Ingredience

  • 750 g těstovin tagliatelle
  • zelenina na základ (1 střední mrkev, stejné množství celeru, 1 menší cibule)
  • 500 g mletého masa (50 % hovězího, 50 % vepřového)
  • 100 g kuřecích jater
  • 1,5 dcl červeného vína
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 0,5 l vody
  • 1 dcl mléka
  • olivový olej
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • parmezán na posypání

Postup přípravy

Všechny ingredience (kromě mléka) si před začátkem vaření vyndáme z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Pokud máme maso již namleté, začneme přípravou kuřecích jater, které nakrájíme nadrobno.

Dále očistíme zeleninu na základ a nakrájíme na menší kostičky. Zprudka ji orestujeme v hrnci na olivovém oleji. Po chvíli přidáme mleté maso a necháme restovat, cca po 3 minutách přidáme i kuřecí játra. Poté podlijeme směs červeným vínem a necháme vyvařit alkohol, což zabere dalších 3–5 minut, přítomnost alkoholu snadno poznáte po čichu, pára obsahující vypařený alkohol štípe do nosu.

Když se alkohol vypaří, rozmícháme si rajčatový protlak v litru horké vody a celou směs zalijeme, aby bylo maso úplně ponořené. Necháme vařit dle možností 2–4 hodiny na mírném ohni pod pokličkou. Občasně promícháme. Pokud by byla omáčka příliš řídká, na poslední hodinu můžeme poličku sejmout, aby se voda rychleji odpařovala.

Na posledních 20 minut vaření přidáme mléko. Pokud se nechcete zdržovat, můžete jej ohřát, aby se vroucí sugo neochladilo. Během závěrečných minut nastrouháme do omáčky asi polovinu muškátového oříšku a dochutíme solí a pepřem.

Míchání s těstovinami na pánvi
Míchání s těstovinami na pánvi

Budete-li ihned podávat, začněte také během posledních deseti minut vařit těstoviny. Na jednu porci potřebujeme přibližně čtyři „hnízda“ těstovin tagliatelle. Optimální dobu vaření naleznete vždy na obalu, u kvalitních sušených těstovin by se měla pohybovat kolem 10 minut. Vařte těstoviny v bohatě osolené vodě v objemném hrnci asi o 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu. Po dokončení těstoviny přecedíme a přendáme z hrnce na pánev, do které si připravíme část suga. Na jednu porci jej budete potřebovat asi tři polévkové lžíce. V pánvi ragú a těstoviny důkladně promícháme, a teprve poté servírujeme hotový pokrm do misky, nebo hlubokého talíře, kde ještě každou porci z vrchu důkladně posypeme strouhaným parmezánem.

My obvykle vaříme ragú z dvojnásobného množství ingrediencí, jednu polovinu sníme s těstovinami a druhou zavaříme (bez mléka), nebo z ní připravíme lasagne al forno.

Tagliatelle bolognese

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit