Skořicové motance

Recept na skořicové motance

Miluju skořici, přidávám ji snad do všeho. Podívejte se třeba na můj starší recept na skořicové šneky. A poslední dobou začínám tak nějak víc experimentovat s kynutými těsty, kterých jsem se dříve dost bála. Takže tu máte recept na skořicové motance. Sama jsem nečekala, že se na první pokus takhle vyvedou, ale musím říct, že jsem z nich fakt nadšená! A pokud navíc trpíte na nízký krevní tlak a pořád se vám motá hlava, tak skořice prý tlak zvedá – je to tedy v podstatě lék, že jo? :)

Ingredience

Na těsto

  • 250 ml mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 500 g hladké mouky (použila jsem klasickou hladkou, ale můžete zkusit část nahradit i celozrnnou / špaldovou)
  • 75 g cukru
  • 1 lžička soli
  • muškátový oříšek
  • 75 g másla

Na náplň

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 20 g mleté skořice (případně můžete namixovat s kardamomem)
  • + lžíce másla na potření, ořechy na posypání

Postup přípravy

Kvásek je základ

Do misky vlijte vlažné mléko, do něj rozdrobte droždí, přisypte cukr a lžíci mouky, vše jemně promíchejte lžicí nebo vařečkou a nechte na teplém místě 15 minut – měl by vám vzejít kvásek. Tedy hmota by se měla o něco zvednout a tvořit bubliny. Tím zjistíme, že kvasnice jsou „živé“ a budou v těstu fungovat.

Kdyby náhodou kvásek nevzešel, rozhodně nepokračujte a raději tento proces opakujte, případně kupte novou kostičku kvasnic, někdy se může stát, že nefungují, tak ať tím neodepíšete celé těsto.

Těsto samotné

Do velké mísy vsypeme zbylé ingredience na těsto – tedy mouku, vejce, rozehřáté máslo, sůl a špetku muškátového oříšku. Navrch vlijeme vykynutý kvásek a od prostředku začneme vařečkou míchat těsto do kterého postupně zapracujeme veškeré ingredience. Těsto se spojí v jednu kompaktní hmotu, ale bude to chtít chvíli času a dost síly. Pokud máte robota, je toto ideální práce pro něj.

Hotové těsto ještě po povrchu poprášíme moukou, umístíme do misky, kterou přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca hodinu kynout na teplém místě.

Náplň a překládání

Příprava náplně je jednoduchá – v pokojové teplotě necháme povolit máslo a to smícháme se skořicí a moučkovým cukrem. Pokud jste si máslo nevytáhli z lednice s předstihem, dejte ho na krátkou chvíli do mikrovlnky. Hotovou náplň podle konzistence nechte ležet buď v pokojové teplotě nebo v lednici – směs by měla jít mazat.

Vykynuté těsto – za hodinu by se mělo asi zdvojnásobit – přesuneme na pomoučený vál a rozválíme na podlouhlý obdélník (cca 50 × 20 cm) – ale uvidíte, jak to vyjde.

Tento obdélník na povrchu kompletně pomažte náplní a potom přeložte vždy 1/3 obdélníku doprostřed – tedy můžete se představit, že velký obdélník rozdělíte na 3 menší – nejdříve překlopíte obdélník z jedné strany, následně z druhé – výsledný obdélník bude mít a rozměry cca 20 × 17 cm.

Tento obdélník otočíte  90 stupňů a rozválíte tak aby se kratší strana prodloužila – ve výsledku mi to vyšlo cca 25 × 25 cm.

Motání – i když to nevypadá, po upečení budou motance fakt sexy

Těsto následně rozkrájíme na jednotlivé pásky (cca 1-2 cm široké) a můžeme motat – způsobů motání je hrozně moc a je úplně jedno, jak je zamotáte – zkuste si na youtube vyhledat hesla cardamom buns a najít si styl, který se vám bude líbit. Já jsem zkoušela různé, ale nejvíce se mi asi osvědčilo pásek v polovině naříznout, potom omotat okolo ruky a poslední otáčku omotat kolmo.

Takto jsem já vytvořila 24 motanců – tedy 12 a 12 na každý plech – jednotlivé pruhy jsem ale dělala poměrně tenké, chtěla jsem motance spíše menší. Možná vám tedy těsto vyjde na méně motanců, ale zato budou větší než ty moje!

Pečení

Já jsem tedy udělala prvních 12, ty umístila na plech, nakonec je ještě potřela máslem, posypala nahrubo nasekanými vlašskými ořechy (ale můžete použít jakékoli jiné) a motance jsem a dala péct do rozpálené trouby na 200 stupňů na cca 12 minut. Pokud vám trouba peče z jedné strany více jako mně, nezapomeňte plech otočit v průběhu pečení.

Když jsem pekla první várku, postupně jsem si připravovala druhou várku motanců. Po upečení jsem jen přehodila plechy – šnekům rozhodně neuškodí, když ještě trochu nakynou, takže se nebojte si dát trochu načas 😉

Po upečení nechte vychladnout… Ale nikomu neřeknu, když si jeden teplý hnedka z plechu slupnete. ;)

Hotové skořicové motance

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit