Míša dort

Míša dort - recept

Míša dort je jedním z nejznámějších českých desertů. Nezaměnitelnou kombinaci tvarohu, kakaa a názvu si oblíbí každé malé dítě a dospělé obliba tohoto desertu neopouští. Každý “míšu” zkrátka zná a každý si ho s chutí jednou za čas dá. Jak si ho s chutí také připravit se dozvíte v tomto receptu. :)

Ingredience

Ingredience jsou vypočteny v poměru ideálním pro menší dortovou formu o průměru 20 cm. Výsledný míša dort je poměrně nízký (viz foto), takže pokud máte větší formu, nebojte se ho upéct z dvojité dávky.

Na korpus

  • 2 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
  • polovina čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa

Na tvarohový krém

  • 80 g másla
  • 400 g tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 90 g moučkového cukru

Na polevu

  • 30 g másla
  • 5 lžic mléka
  • 20 g kakaa
  • 1 lžíce cukru moučka

Postup přípravy

Prvně si upečeme korpus

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s 1 lžicí cukru do hustého sněhu v jedné míse. Následně můžete využít ruční mixér i k vyšlehání žloutků v druhé míse, vyšleháme je spolu s druhou lžicí cukru, postupně přidáme i olej a kakao. Jako poslední přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva – ty už ale vmícháme raději ručně (hmota bude poměrně hustá).

Troubu dáme rozehřát na 180 stupňů.

Jako poslední jemně po několika dávkách zapracujeme z první mísy vyšlehaný sníh do žloutkové směsi s kakaem a moukou. Vždy přidáme část sněhu a jemně stěrkou „převalujeme“ těsto spolu se sněhem, aby se obě hmoty propojily. Měli bychom dosáhnout nadýchané konzistence, ve které ale nebudou žádná bílá místa (nezapracovaný sníh).

Takto zpracované těsto přesuneme do formy vymazané olejem a vysypané moukou. Formu vložíme do trouby a pečeme přibližně 15 minut.

Po upečení necháme korpus vychladnout. Můžeme si z lednice vytáhnout máslo, aby povolilo na přípravu krému.

Když už máme korpus vychladlý, je čas si připravit krém

Povolené máslo vyšleháme s cukrem. Následně přimícháme i tvaroh a zakysanou smetanu (po menších dávkách). Tvaroh a smetanu doporučuji vmíchat ručně, nikoli elektrickým šlehačem – při vysokých otáčkách krém zřídne.

Korpus ponecháme ve formě, ve které jsme ho pekli a nalijeme na něj připravený krém. Krém rozprostřeme rovnoměrně po celém povrchu a dáme vychladit do lednice.

A nakonec poleva

Celkem často, když si někde Míša dort dávám, má na povrchu tlustou vrstvu pevné čokolády, která nejde vidličkou ukrojit, takže se mi vždycky celý dort rozbije. Mám radši, když je poleva na povrchu měkčí a jde jí normálně krájet.

Rozehřejeme máslo s mlékem (můžete klidně jen v mikrovlnné troubě, ale nevařit, jen ohřát!), do kterých poté metlou vmícháme kakao a moučkový cukr.

Následně prstem zkuste, jak moc je poleva teplá. Při lití na dort by měla být tekutá, ale nesmí být ani vyloženě horká, aby se zakysaná smetana nesrazila. Takže když teplotu zkusíte prstem, měla by být o něco teplejší, ale neměla by vás pálit.

Při této teplotě můžete polevu nalít na dort a rozetřít. Zkuste roztírat co nejrychleji – jelikož je dort vychlazený, poleva na něm celkem rychle tuhne.

Teď jen nechat ještě chvilku vychladit i s polevou a máte hotovo.

Krájejte ideálně nožem, který jsme předtím nahřáli horkou vodou, postačí chvilka pod kohoutkem otočeným na maximum teplé vody.

Míša dort

A dejte nám vědět, jak vám chutná. :)

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit