Red velvet bez barviv

Red Velvet recept bez barviv

Dort red velvet (červený samet) je klasika. Lehký rudý korpus a hladký krém z mascarpone. Už celkem dlouho jsem si dělala zálusk ho zkusit upéct a teď přišel jeho čas. Ve většině cukráren a kaváren, kde red velvet najdete, je korpus barven umělými barvivy. Dorty vypadají krásně, kontrast rudého korpusu a sněhobílého krému je dokonalý, ale… Barviva. Rozhodla jsem se tedy vyzkoušet klasický recept, který se využíval dříve – korpus se obarví pomocí pyré z červené řepy. Musím uznat, že po dopečení nebyla barva taková, jak jsem si představovala. Korpus je spíš hnědý než červený. Ale chuť je skvělá. :) Trochu připomíná mrkvový dort, takže, jestli máte rádi mrkváč, i tohle je pro vás jasná volba. :)

Ingredience

Na korpus

  • 250 g polohrubé mouky (lze použít i celozrnnou nebo špaldovou)
  • 140 g třtinového cukru
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • větší špetka soli
  • čajová lžička kakaa
  • 60 ml oleje (použila jsem slunečnicový, ale klidně i kokosový, nebo řepkový)
  • 300 g předvařené červené řepy
  • 3 vejce
  • 130 g jogurtu
  • 110 g másla

Na krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • lžíce cukru moučka

Postup přípravy

Začneme červenou řepou – buď ji můžete koupit předvařenou (kupuji vakuově balenou, balení po 500 g), nebo si jí sami uvařit/upéct, záleží na vás. Vychladlou vařenou / pečenou řepu rozmixujeme spolu s olejem ponorným (nebo klasickým) mixérem na hladké pyré. Mixujte opravdu dostatečně dlouho, aby mělo pyré co nejjemnější konzistenci.

Následně k řepě přidáme jogurt a povolené máslo a ještě jednou „projedeme“ mixérem. Potom do směsi zašleháme (stačí ruční metlou) vajíčka a cukr.

V druhé míse smícháme suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, jednou sodu, špetku soli a kakao.

Sypkou směs postupně přidáváme do tekuté a zapracováváme – nejdříve ruční metlou, když už je těsto na metlu moc husté, tak vařečkou.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu si vymažeme a vysypeme moukou, nebo vyložíme pečícím papírem. Do formy nalijeme těsto a dáme péct na cca 45 – 60 minut.

V průběhu pečení kontrolujeme špejlí jestli je už korpus upečený.

Po upečení necháme korpus úplně vychladnout, potom ho prokrojíme – jednou nebo dvakrát dle výšky dortu. Pokud se vám vršek dortu vypoulil nahoru (mně se to stane vždycky), seřízněte ho a odkrojenou část rozdrobte na malé kousky, budou se to hodit na zdobení.

Potom si připravíme krém. Do misky dáme smetanu, mascarpone a cukr (dávám jen jednu lžíci, pokud máte raději sladší, klidně přidejte) a postupně šleháme. Nejdříve jen na nízké otáčky, aby se šlehačka a mascarpone spojily. Postupně otáčky zvyšujeme, dokud se nevytvoří hustý krém. Z počátku to vypadá, že krém nezhoustne, ale vážně se to hezky vyšlehá, nemějte strach. :)

Krémem pomažeme jednotlivá patra dortu. Případě i boky dortu, pokud nechcete dělat naháče jako já.

Vršek dortu můžeme ozdobit rozdrobeným korpusem, který nám zbyl, nebo čerstvým ovocem.

Ideální je nechat dort ještě přes noc, nebo několik hodin odležet, ale klidně můžete servírovat hned.

Mně chutná moc, pravda je, že je to spíš brown, než red velvet… Ale zase víte, že jsou v něm jen dobré věci!

Mrkvový dort celý

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit