Rajskou omáčku není potřeba představovat. Jde o jednu z nejpopulárnějších omáček v našich kuchyních. Jak už to u zdomácnělých pokrmů bývá, každý ji dělá trochu jinak a každému chutná nejvíce právě jeho vlastní varianta. My děláme rajskou s malými masovými koulemi a kolínky.
Ingredience
- 500 g mletého masa (vepřové nebo hovězí)
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- máslo, nebo olej na opečení cibule
- jedna velká, nebo dvě menší cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 g loupaných rajčat (čerstvých, nebo konzervovaných)
- 600 ml vývaru (popř. vody)
- 3 ks bobkového listu
- 6 kuliček nového koření
- rajčatový protlak
- sůl, pepř
- půl lžičky skořice
- cukr
Postup přípravy
Masové koule
Mleté maso osolíme, opepříme, smícháme s vejcem a strouhankou a zpracujeme malé kuličky, které dáme do pekáče a vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů.
Omáčka
V hrnci rozehřejeme olej / máslo a na něm dozlatova opečeme nakrájenou cibuli. Když cibule zezlátne, přisypeme mouku, kterou také osmahneme. Přidáme bobkový list a nové koření. Následně přilijeme 200 ml horkého vývaru a rozmícháme v něm základ. Přidáme rajský protlak, loupaná rajčata, zbytek vývaru, osolíme a opepříme podle chuti. Necháme provařit ještě alespoň hodinu, aby vůně koření přešla do omáčky. Na závěr přidáme skořici a dochutíme cukrem dle chuti.
Nakonec vyndáme koření a pokud máte omáčky rádi hladké, doporučujeme propasírovat přes síto.
Následně můžeme upečené masové koule přidat do omáčky, nebo nechat zvlášť a spojit až při servírování.
Rajskou omáčku doporučujeme servírovat s malými těstovinovými kolínky, či klasickým houskovým knedlíkem.