Pudinkový koláč s jablky

Pudinkový dort s jablky

Můj taťka má rád pudink, fakt hodně rád. Cokoli upeču, ochutná, většinou i pochválí. Nakonec ale nikdy nezapomene dodat, že by bylo dobrý, kdyby bylo navrchu aspoň trochu pudinku. Teď měl narozeniny, takže jsem se rozhodla upéct speciální pudinkový dort, nebo možná spíš koláč. Vím, že jsem si něco podobného dávala v jedné cukrárně a když jsem to ochutnala, říkala jsem si, že by to pro taťku byla jasná volba.

Pokud tedy máte v rodině podobného pudinko-maniaka, nebo sami pudinko-maniaci jste, určitě zkuste tento koláč. Kromě pudinku a těsta obsahuje také jablka, která mu dodají vláčnost a spojí pudink s těstem, takže dosáhnete kompaktního „dortového“ tvaru.

Ingredience:

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 dcl mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • špetka soli
  • špetka prášku do pečiva

Na náplň:

  • 1 litr mléka
  • 3 ks vanilkového pudinku v prášku
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 5 lžic cukru krupice
  • 700 g jablek
  • mletá skořice na posypání jablek

Postup:

Nejprve si připravíme těsto – máslo necháme povolit v pokojové teplotě, veškeré ingredience na těsto nasypeme / nalijeme do mísy. Nejprve lžicí, později rukama, když se mléko zahustí ostatními ingrediencemi, zpracujeme vláčné těsto. Těsto zabalíme do folie a necháme 30 minut odpočívat v lednici.

Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo vyložíme pečícím papírem. Já to dělám tak, že na spodek formy dám pečící papír a boky vymažu, ale záleží, jak jste zvyklí.

Připravíme pudink dle návodu na něm (akorát o něco hustší) – cca 700 ml mléka dáme do hrnce zahřát, osladíme vanilkovým i klasickým cukrem, v druhé nádobě rozmícháme pudinkový prášek ve zbylých 300 ml mléka a do zahřátého mléka přilijeme pudinkovou směs a za stálého míchání přivedeme k varu a ještě necháme pár minut probublat.

Můžeme si připravit strouhaná jablka a promíchat je se skořicí. Já raději strouhám jablka přímo do formy, aby nestihla zhnědnout, ale záleží na vás, na chuti do nic nezmění. Takže buď předem připravit a promíchat, nebo až při vrstvení strouhat rovnou do formy.

Když je těsto vychlazené, rozdělíme ho na tři stejně velké části, z každé vyválíme dokulata plát zhruba stejně velký jako naše forma. Jednotlivé pláty můžeme následně dle formy vyříznout, ale těsto má tendenci se zpátky smršťovat, tak pozor, ať nakonec nemáte pláty mnohem menší. Já si jej nejprve vyválím jen „zhruba“ a potom těsně před vrstvením případně roztáhnu a přenesu do formy.

Jestli máme pláty připravené, můžeme vrstvit. Na dno formy umístíme první plát, na něj nastrouhaná jablka (první polovinu), rozprostřeme po celé ploše formy a posypeme skořicí (pokud jste to již neudělali během přípravy). Na jablka nelijte polovinu teplé pudinkové směsi. Pudink vám pravděpodobně na povrchu udělal škraloup, protože jste ho nechali chvíli ležet, pokud ho ale metlou dobře promícháte, škraloup se zpátky rozpustí. Na pudink umístíme další plát těsta. Pokud se vám mezitím smrskl, ještě ho malinko rozválejte, aby sahal až do krajů formy. Na plát rozvrstvěte druhou část jablek se skořicí, opět zalijte pudinkem a třetí plát úplně navrch. Potom můžete lehce stlačit, aby byly jednotlivé vrstvy spojeny.

Pokud máte rádi rozinky nebo ořechy, můžete je přidat mezi jablečnou směs.

Koláč vložíme do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi jednu hodinu dozlatova.

Po vytažení z trouby a vychladnutí dáme ještě chladit do lednice alespoň na hodinu. Nejlepší je až druhý den – přes noc se těsto s jablky proleží a zvláční.

Těsně před servírováním posypeme moučkovým cukrem.

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *

Mohlo by se Ti líbit