Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake

Podzim = dýně. Dýně = polévka? Ne nezbytně. Jestli už vás dýňové polévky tolik nebaví, ale dýni jako já milujete, zkuste tento cheesecake. Do podzimních sychravých dnů jde o perfektní volbu – skořice zahřeje, tvaroh zasytí. V ideálním případě podávejte s dobrou kávou. :)

Ingredience:

  • 250 g pyré z dýně Hokaido (cca 400 g syrové dýně)
  • 400 g tvarohu
  • 100 g tvarohového sýru (Lučina, Philadelphia)
  • 2 vejce
  • 30 g třtinového cukru
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 140 g máslových sušenek
  • špetka soli
  • čajová lžička mleté skořice (variantně i zázvor, kardamom)
  • 50 g másla (nebo 40 g kokosového oleje)
  • 100 g zakysané smetany (hustší – 16 % tuku)

Pozn.: Cheesecake jsme připravovali v menší formě o průměru 17 cm, takže pokud používáte klasickou dortovou formu a průměru 26 cm, doporučujeme z dvojité dávky.

Postup:

Prvně si připravíme dýňové pyré – na cheesecake ho potřebujeme 250 g, což odpovídá cca 400 g syrové neočištěné dýně. Dýni omyjeme, v půlce rozkrojíme a lžicí vybereme jádra, dužinu nemusíme loupat, naopak, oranžová slupka nám krásně cheesecake obarví. Dužinu nakrájíme na menší stejně velké kousky a dáme vařit spolu se špetkou soli. Dýni vaříme do změknutí cca 15 minut. Následně slijeme, necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Během chladnutí si připravíme korpus. Později totiž budeme míchat dýni s tvarohem a dalšími ingrediencemi a vařící dýně by způsobila, že se tvaroh srazí.

Na korpus rozmixujeme 140 g máslových sušenek (používám Opavia Zlaté Club, balení má přesně 140 g). Na mixování používám tyčový mixér, pokud ho zrovna nemáte po ruce, můžete sušenky rozdrtit v sáčku pomocí paličky na maso. Necháme rozehřát 50 g másla nebo 40 g kokosového oleje (sama nevím, proč „kokosáku“ stačí méně, aby se sušenky spojily, ale opravdu je to tak). Rozehřátý tuk smícháme se sušenkovou drtí a vypracujeme „těsto“.

Dno formy vyložíme pečícím papírem a připravenou sušenkovou hmotu po dně rovnoměrně rozprostřeme a zahladíme lžicí.

V míse smícháme tvaroh (zvolila jsem polotučný), lučinu, vejce, třtinový cukr a tři lžíce javorového sirupu. Vše jemně zašleháme metlou, aby se ingredience promísily. Nemusíte šlehat ručním mixérem, stačí, když se ingredience spojí. Není žádoucí, aby ve směsi byl vzduch a vznikaly bublinky. Nakonec přidáme dýňové pyré, skořici (pokud máte rádi, můžete přidat i zázvor nebo kardamom) a ještě jednou promícháme.

Tvarohovou směs vylijeme na sušenkový korpus, povrch zahladíme do roviny a dáme na 60 – 70 minut péct při 160 stupních. Průběžně při pečení cheesecake kontrolujeme, svrchu by neměl hnědnout, ale zároveň by hmota měla rovnoměrně ztuhnout.

Po upečení vypneme troubu a cheesecake v ní necháme ještě chvíli odpočívat. Až po chvilce jej opatrně vyndáme (tvarohová hmota může být ještě trochu tekutá). Cheesecake necháme vychladnout při pokojové teplotě a připravíme si polevu. Smícháme zakysanou smetanu a lžíci javorového sirupu. Tuto polevu rovnoměrně rozetřeme po povrchu a hotový dort dáme chladit do lednice. Aby byl cheesecake při krájení dostatečně pevný, je ideální ho chladit přes noc. Pokud ale spěcháte, postačí i hodina v lednici a můžete podávat.

Dort můžeme dozdobit skořicí, nebo ořechy (ideálně pekanovými).

Dýňový cheesecake

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit