Lívance kynuté přes noc

Chcete ráno udělat perfektní snídani, ale nechce se vám kvůli tomu vstávat o hodinu dřív? Zkuste lívance kynuté přes noc – těsto si připravíte večer předem a ráno už jen smažíte. Těsto je klasické kynuté, takže lívance jsou nadýchané a rozplývají se na jazyku. Pokud byste radši zdravější variantu, psali jsme už i o banánových lívancích. Ale já osobně dávám přednost těm kynutým. ?

Ingredience

  • 150 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 7 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • špetka soli
  • žloutek z 1 vejce – pokud budete dělat z dvojité dávky, dejte celé 1 vejce včetně bílku
  • volitelně můžete přidat skořici, mletý muškátový oříšek, nebo citronovou kůru (lívance provoní, ale není to nutnost)
  • olej / máslo na smažení – ale lze smažit i úplně nasucho

Postup přípravy

Večer

Pokud máte čas a chce se vám, můžete nejdříve otestovat kvasnice – do vlahého mléka rozdrobíte droždí, přidáte cukr, trochu mléka a misku necháte na teplém místě cca 15 minut, aby vzešel kvásek.

Pokud čas nemáte, nebo se vám nechce, nevadí. Prostě jen důkladně smíchejte všechny ingredience v míse – pozor na vejce, to doporučuju rozšlehat jako první samotné, potom přidat mouku a droždí (nebo kvásek, jestli jste si to připravili zvlášť). Následně sůl, cukr a jako poslední mouku. Vše zpracovávám pouze ruční metlou, trvá to tak minutu.

Potom mísu s těstem přikryjte fólií nebo talířem a dejte na noc do lednice.

Druhý den ráno

Zkuste nezapomenout a až vstanete, těsto vytáhněte z lednice a promíchejte krátce metlou – těsto začne padat, protože jsou v něm veliké bubliny. To ničemu nevadí, naopak, velké bubliny nechceme, takže se jich promícháním zbavíme. Potom těsto nechte ještě chvíli (stačí 15 min než si uděláte kafe a vyčistíte zuby :)) vzpamatovat v pokojové teplotě.

A můžete smažit! Buď nasucho nebo na oleji, který máte rádi. Já používám na lívance kokosový, krásně voní.

Nakonec to nejdůležitější

Zdobení! S Lukym máme na náplň lívanců dost různé názory. On striktně vyžaduje šlehačku, já naopak dám přednost jogurtu nebo tvarohu, ale na čerstvém ovoci se shodneme. Skvělé jsou lívance třeba i s jablky a slaným karamelem, nebo s banánem. Nic nemůže být špatně, je to jen na vás, co si k nim dáte!

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit