Chcete ráno udělat perfektní snídani, ale nechce se vám kvůli tomu vstávat o hodinu dřív? Zkuste lívance kynuté přes noc – těsto si připravíte večer předem a ráno už jen smažíte. Těsto je klasické kynuté, takže lívance jsou nadýchané a rozplývají se na jazyku. Pokud byste radši zdravější variantu, psali jsme už i o banánových lívancích. Ale já osobně dávám přednost těm kynutým. ?
Ingredience
- 150 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 7 g čerstvého droždí
- 1 lžíce cukru krupice
- špetka soli
- žloutek z 1 vejce – pokud budete dělat z dvojité dávky, dejte celé 1 vejce včetně bílku
- volitelně můžete přidat skořici, mletý muškátový oříšek, nebo citronovou kůru (lívance provoní, ale není to nutnost)
- olej / máslo na smažení – ale lze smažit i úplně nasucho
Postup přípravy
Večer
Pokud máte čas a chce se vám, můžete nejdříve otestovat kvasnice – do vlahého mléka rozdrobíte droždí, přidáte cukr, trochu mléka a misku necháte na teplém místě cca 15 minut, aby vzešel kvásek.
Pokud čas nemáte, nebo se vám nechce, nevadí. Prostě jen důkladně smíchejte všechny ingredience v míse – pozor na vejce, to doporučuju rozšlehat jako první samotné, potom přidat mouku a droždí (nebo kvásek, jestli jste si to připravili zvlášť). Následně sůl, cukr a jako poslední mouku. Vše zpracovávám pouze ruční metlou, trvá to tak minutu.
Potom mísu s těstem přikryjte fólií nebo talířem a dejte na noc do lednice.
Druhý den ráno
Zkuste nezapomenout a až vstanete, těsto vytáhněte z lednice a promíchejte krátce metlou – těsto začne padat, protože jsou v něm veliké bubliny. To ničemu nevadí, naopak, velké bubliny nechceme, takže se jich promícháním zbavíme. Potom těsto nechte ještě chvíli (stačí 15 min než si uděláte kafe a vyčistíte zuby :)) vzpamatovat v pokojové teplotě.
A můžete smažit! Buď nasucho nebo na oleji, který máte rádi. Já používám na lívance kokosový, krásně voní.
Nakonec to nejdůležitější
Zdobení! S Lukym máme na náplň lívanců dost různé názory. On striktně vyžaduje šlehačku, já naopak dám přednost jogurtu nebo tvarohu, ale na čerstvém ovoci se shodneme. Skvělé jsou lívance třeba i s jablky a slaným karamelem, nebo s banánem. Nic nemůže být špatně, je to jen na vás, co si k nim dáte!