Zdravé banánové lívance

Recept na banánové lívance

Když jdeme s Lukym na snídani ven, ve většině případů do dopadá tak, že já si objednávám lívance a Luky vejce. Řekla bych tedy, že v lívancích se celkem vyznám! Nejradši mám klasické kynuté, nikdy jsem moc nechápala, proč se těm nekynutým vlastně říká lívance, když jsou to u podstatě palačinky, jen usmažené v lívanečníky. Moc jsem nekynuté varianty neuznávala. Ale vzhledem k tomu, že se poslední dobou snažíme omezovat nezdravá jídla (a s tím i cukry), zkusila jsem banánovo-ovesné „lívance“ a sama jsem byla překvapená, jak moc dobré jsou.

Jsou lehce cítit po banánech a těsto je poměrně sladké i bez přidaného cukru, takže náplň není nutné moc sladit. Já je mám nejradši s pečenými jablky a zakysanou smetanou, lehce přelité javorovým sirupem. Luky preferuje marmeládu a šlehačku, poslední dobou si ale oblíbil i arašídové máslo. Výhodou lívanců je, že jich nasmažíte hodně a každý si k nim dá to, co mu vyhovuje. Pokud navíc místo klasického mléka použijete rostlinné, budou lívance vegan.

Ingredience:

  • 300 ml mléka (pro veganskou variantu rostlinné)
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 zralý banán
  • lžíce kokosového oleje

Postup:

Pokud budete lívance připravovat k snídani, doporučuji si těsto připravit už den předem a nechat ho přes noc v lednici. Ušetříte tím cenný čas ráno a vločky se s mlékem dobře proleží, nabobtnají a zahustí těsto. Pokud ale nestíháte, můžete těsto udělat i těsně přes smažením, není to problém.

Ovesné vločky smícháme s mlékem a spolu s banánem vše rozmixujeme ponorným nebo klasickým mixérem do hladké hmoty. Toto těsto můžeme nechat odpočívat v lednici (nebojte, banán nezčerná), nebo rovnou smažit.

Lívance smažíme na kokosovém oleji cca 2 minuty z každé strany, můžete použít i slunečnicový nebo řepkový olej, ale kokosák dodá lívancům moc dobrou vůni a chuť.

Na talíři doplníme javorovým sirupem, ovocem, jogurtem, šlehačkou – prostě tím, co máte rádi 😊

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *

Mohlo by se Ti líbit