Když jdeme s Lukym na snídani ven, ve většině případů do dopadá tak, že já si objednávám lívance a Luky vejce. Řekla bych tedy, že v lívancích se celkem vyznám! Nejradši mám klasické kynuté, nikdy jsem moc nechápala, proč se těm nekynutým vlastně říká lívance, když jsou to u podstatě palačinky, jen usmažené v lívanečníky. Moc jsem nekynuté varianty neuznávala. Ale vzhledem k tomu, že se poslední dobou snažíme omezovat nezdravá jídla (a s tím i cukry), zkusila jsem banánovo-ovesné „lívance“ a sama jsem byla překvapená, jak moc dobré jsou.
Jsou lehce cítit po banánech a těsto je poměrně sladké i bez přidaného cukru, takže náplň není nutné moc sladit. Já je mám nejradši s pečenými jablky a zakysanou smetanou, lehce přelité javorovým sirupem. Luky preferuje marmeládu a šlehačku, poslední dobou si ale oblíbil i arašídové máslo. Výhodou lívanců je, že jich nasmažíte hodně a každý si k nim dá to, co mu vyhovuje. Pokud navíc místo klasického mléka použijete rostlinné, budou lívance vegan.
Ingredience
- 300 ml mléka (pro veganskou variantu rostlinné)
- 100 g ovesných vloček
- 1 zralý banán
- lžíce kokosového oleje
Postup přípravy
Pokud budete lívance připravovat k snídani, doporučuji si těsto připravit už den předem a nechat ho přes noc v lednici. Ušetříte tím cenný čas ráno a vločky se s mlékem dobře proleží, nabobtnají a zahustí těsto. Pokud ale nestíháte, můžete těsto udělat i těsně přes smažením, není to problém.
Ovesné vločky smícháme s mlékem a spolu s banánem vše rozmixujeme ponorným nebo klasickým mixérem do hladké hmoty. Toto těsto můžeme nechat odpočívat v lednici (nebojte, banán nezčerná), nebo rovnou smažit.
Lívance smažíme na kokosovém oleji cca 2 minuty z každé strany, můžete použít i slunečnicový nebo řepkový olej, ale kokosák dodá lívancům moc dobrou vůni a chuť.
Na talíři doplníme javorovým sirupem, ovocem, jogurtem, šlehačkou – prostě tím, co máte rádi ?