Rebarborový žitný koláč

Rebarborový koláč ze žitné mouky - recept

Nedávno jsem na trzích ulovila rebarboru, takže plán na víkendový dezert byl jasný – rebarborový koláč. Nakonec jsem ho udělala o něco zdravější – ze žitné mouky. A jelikož jsem se už u několika receptů ze žitné nebo špaldové mouky nachytala a těsto bylo vždy o něco sušší než klasické, teď jsem se poučila a do těsta nastrouhala jedno jablko, takže je těsto krásně vláčné.

Koláč jsem pekla do menší dortové formy, pokud ho budete chtít upéct do většího pekáče, doporučuji dvojitou dávku 😊

Ingredience

(na dortovou formu o průměru 20 cm)

  • 80 g kokosového oleje
  • 2 vejce
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 lžíce jogurtu
  • půl lžičky mleté skořice
  • 150 g celozrnné žitné mouky (může být i špaldová)
  • lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 2 jablka (spíše sladší, použila jsem golden)
  • cca půl kila čerstvé rebarbory (nebo klidně jiného ovoce)

Postup přípravy

Vejce rozklepneme do větší misky a prošleháme společně s cukrem. Není nutné šlehat moc, stačí ručně metlou, jen aby se vejce s cukrem spojily v jednu hmotu. Do vaječné směsi zašleháme i kokosový olej a lžíci jogurtu. V druhé míse smícháme mouku s kypřicím práškem do pečiva, skořicí a moučnou směs postupně vmícháme do vaječné.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Formu vymažeme kokosovým olejem nebo máslem, vysypeme moukou a zpracované těsto přelijeme do formy.

Rebarboru a jablka nakrájíme na kousky (rebarboru jsem krájela na cca 0,5 cm tlusté plátky, jablka na cca poloviční, ale záleží na vás, jak to máte rádi). Rebarboru a jablka můžeme ještě promíchat v míse a přidat trochu třtinového cukru, pokud jablka nejsou moc sladká. Směs jablek a rebarbory rovnoměrně rozprostřeme na těsto ve formě a vložíme do trouby na 40 – 50 minut. V průběhu pečení kontrolujeme špejlí, jestli už je těsto upečeno (pokud se na zapíchnutou špejli těsto nelepí, je hotové).

Já mám tedy koláč nejradši ještě teplý po vytažení z trouby, doporučuju servírovat se šlehačkou nebo zakysanou smetanou. V horkých dnech je skvělý naopak vychlazený, příjemně osvěží.

Rebarborový koláč ze žitné mouky - recept

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit