Litá borůvková bublanina

Recept - litá borůvková bublanina

Už dlouho na ni vzpomínám – na litou bublaninu, kterou nám, když jsme byli s bratrancem malí, pekla babička. V podstatě je to těsto na palačinky, které se v tenké vrstvě peče spolu s ovocem v troubě. Úplně jednoduchý recept. Ale miluju ho! Díky babi ˂3 Nečekejte žádný nadýchaný dezert se spoustou bublinek, tak to není. Ale je svěží, hodně ovocná, nesladká, do vedra ji zbožňuju. Francouzi pečou něco podobného a říkají tomu clafoutis. A znáte něco, co vaří/pečou Francouzi a není to dobrý?

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 300 ml mléka (ideálně plnotučné)
  • 30 g másla
  • cca půl litru borůvek (kolik záleží na vás, já ráda hodně borůvkovou)
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Vejce rozšleháme (stačí ruční metlou) s cukrem, následně zašleháme i mouku, nakonec přidáme mléko a směs promícháme. Těsto necháme odstát asi 10 minut, aby se mouka lépe nasákla a zahustila těsto. Těsto je hodně tekuté, ale nebojte se toho, v troubě ztuhne.

Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a vložíme do ní pekáček, ve kterém budeme bublaninu péct.

Rozehřátý pekáč vytáhneme z trouby, necháme v něm rozpustit polovinu (cca 15 g) másla. Na rozpuštěné máslo nalijeme těsto, navrch rovnoměrně (od oka) nasypeme borůvky a vložíme pekáček do trouby.

Bublaninu pečeme cca 25 minut. V pekáčku hodně vyskočí (mělo by po celé ploše, i uprostřed), ale po vytažení z trouby zase spadne. Z toho nemějte strach, tak je to správně. Po vytažení ještě na bublaninu poklademe zbylé máslo, které necháme rozpustit.

Podávat ji můžeme hned ještě teplou, zasypanou moučkovým cukrem. Nebo až po vychlazení.

Recept: Litá borůvková bublanina

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit