Pomazánka z pečeného lilku

Lilková pomazánka

Pomazánka z pečeného lilku je recept s orientálním nádechem. Skvěle se hodí na chléb ke snídani, k svačině nebo jako dip ke grilované zelenině. Díky neutrální chuti se fantazii se meze nekladou. V lednici vydrží několik dní a když na to přijde, můžete si ji dát i večer jako svačinku se sýrem a trochou bílého vína.

Ingredience:

  • větší lilek
  • citron
  • 2 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany (pro vegany rostlinný jogurt)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sezamová semínka
  • čerstvé bylinky (v našem případě tymián a oregano)
  • sůl, pepř

Postup:

Troubu rozehřejeme na 250 stupňů. Lilek rozkrojíme na poloviny, osolíme, opepříme, lehce pokapeme olivovým olejem, zabalíme do alobalu a vložíme do trouby, kde budeme lilky péct asi 30 minut. Po 30 minutách lilky vyjmeme z trouby, při rozbalování alobalu dáme pozor, občas se stane, že se lilky teplem nafouknou a mohou explodovat. =D Přejít tomu lze jejich propícháním na několika místech vidličkou.

Rozbalené lilky ihned potřeme citronovou šťávou, aby dužina nezhnědla. Lilky necháme vychladnout minimálně 10 minut vychladnout – při vytažení z trouby jsou opravdu horké.

Z vychladlých lilků lžicí odebereme dužinu do nádoby, kde budeme následně ponorným mixérem mixovat. Ve chvíli, kdy odkryjeme další část dužiny, bude mít opět tendenci hnědnout, takže je dobré v průběhu procesu zase pokapat citronovou šťávou. Asi nikdy se vám nepovede, aby dužina zůstala kompletně bílá, takže pokud vám část lilku zhnědla, nevyhazujte ji. Jde jen o tom, abychom pomazánku neměli úplně černou.

Když z lilků odstraníme veškerou dužinu a zbydou pouze slabé slupky, přichází čas na mixování – lilky rozmixujeme ponorným mixérem spolu s olivovým olejem a čajovou lžičkou světlých sezamových semínek a čerstvými bylinkami. Můžeme ještě dochutit solí, pepřem a citronem.

Na závěr do pomazánky můžeme zamíchat jogurt a dáme vychladit. Nám se ale osvědčilo přidávat do pomazánky jogurt až těsně před servírováním. Při odlezení v lednici se z jogurtu uvolňuje voda a narušuje tak vzhled a konzistenci pomazánky. Jogurt lze také pro plnější chuť nahradit zakysanou smetanou, ale potom pozor na to, kolik jste na lilky použili citronové šťávy, aby nebyla pomazánka moc kyselá.

Před servírováním dozdobíme sezamovými semínky a bylinkami a máme hotovo.

Lilková pomazánka

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *

Mohlo by se Ti líbit