
Buchty – klasika všech klasik. Na první pohled budí kynuté těsto respekt, ale když si dáte pozor na pár základních věcí, nebudete mít problém tuto „babiččinu klasiku“ upéct. Navíc – pro by nechtěl pekáč buchet, že?
Ingredience
(na menší pekáč 12 buchet, pokud děláte buchty do klasického velkého pekáče, použijte dvojitou dávku a buchet tvořte 24)
na těsto
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 50 g másla
- 50 g cukru krupice
- citronová kůra z poloviny citronu
- 15 g droždí
- 125 ml vlažného mléka
- 1 žloutek
- dalších cca 60 g másla na potření buchet před a po pečení
pro Báru – na tvarohovou náplň
- 250 g tvarohu (ideálně balená kostka)
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- rozinky, pokud máte rádi
pro Lukyho – na povidlovou náplň
- povidla – není nutné s nimi nic provádět
Postup přípravy
Nejprve si veškeré ingredience na těsto vyndáme z lednice a necháme je ohřát na pokojovou teplotu.
Kvásek – základ každého kynutého těsta
Nechte vzejít kvásek. Mléko ohřejte, aby bylo vlahé, já ho většinou v mističce ohřeju na 30 sekund v mikrovlnce, je to asi nejrychlejší způsob. Vlažné mléko vyzkoušejte prstem – kdyby bylo moc horké, mohli byste kvasnice v něm zabít a těsto by nenakynulo. Do vlažného mléka rozdrobte kvasnice, přidejte lžíci cukru a velkou lžíci mouky, vše společně zamíchejte na nechte na teplém místě cca 10 minut vzejít.
Po 10 minutách byste u kvásku měli pozorovat nakynutí asi o polovinu. Pomocí kvásku testujeme, jestli jsou kvasnice „živé“ a těsto nám bude fungovat. Kdyby vám kvásek nevzešel, tak vytvořte nový, rozhodně ho nepoužívejte do těsta, nenakynulo by a to by byla škoda ingrediencí. ?
Zpracování těsta
Do velké mísy odvažte mouku, cukr (lžíci od každého už jste použili do kvásku), citronovou kůru, žloutek, přilijte 50 g rozehřátého másla a nakonec doprostřed kvásek. Od (tekutého) středu začněte těsto vařečkou zpracovávat, mouka vám bude zůstávat po stěnách a postupně jí budete do těsta zapracovávat. Je to fyzicky poměrně náročný proces a trvá dlouho. Pokud máte robota s hnětacím hákem, doporučuji si ho vzít na pomoc. V pohodě to ale zvládnete i ručně (jako já). Když máte těsto zpracované a v míse už nezbývá mouka, těsto na povrchu a po stranách ještě lehce posypte moukou, misku překryjte čistou utěrkou a nechte těsto na teplém místě kynout asi 2 hodiny.
Příprava náplní
V průběhu kynutí si můžete připravit náplň do buchet. Já dělám povidlové pro Lukyho a tvarohové pro mě, příprava je poměrně jednoduchá (na rozdíl od makové náplně, kterou Luky taky miluje, ale o té třeba někdy jindy…).
U povidel není nutné připravovat nic, buchty plníte pouze zavařeninou, do které doporučuji přimíchat lžíci rumu nebo jiného alkoholu, zvýrazní to chuť povidel a srazí jejich sladkost.
Na tvarohovou náplň pouze smíchejte vejce, tvaroh a cukr, případně rozinky. A máte hotovo. Tvaroh doporučuji používat balený (tedy ne ve vaničce, ale v kostce), je tužší než vaničkový a buchty se s ním dobře plní a tvaroh nevytéká. Já klasicky poprvé použila polotučný a balení bylo… No, náročné!
Plnění a tvarování
Po vykynutí těsto ještě jednou vařečkou zpracujte a rozválejte válečkem na obdélníkový plát. Pokud děláte buchty z jedné (menší) dávky, buchet budete tvořit 12, takže těsto rozkrájejte na 3 x 4 čtverečky. Pokud pečete z dvojité dávky, budete krájet 6 x 4 čtverečky.
Následně na jednotlivé čtverečky naneste lžicí náplň a zabalte buchty. Dělám to tak, že nejprve zmáčknu k sobě 4 rohy čtverečku a potom k sobě stlačím 4 zbylé díry, které v buchtě zůstaly, takže by nikde nemělo být těsto moc silné ani tenké.
Pekáč, ve kterém budete buchty péct, vymažte rozehřátým máslem a buchty do něj s rozestupy položte spojem dolu.
V průběhu balení se může stát, že se čtverečky těsta v délce smrsknou a nakynou do výšky. Není problém je válečkem ještě jednou rozválet. Z tohoto důvodu doporučuji vždy náplň dávat jen na jednu buchtu, kterou budete plnit a nepřipravovat si to na všechny buchty zároveň.
Když máte zabaleny všechny buchty, potřete je všechny důkladně i ze stran máslem a nechte ještě asi 15 min kynout v pekáči. Mezitím si rozehřejete troubu na 180 stupňů.
Pečení
Po dokynutí buchet vložte pekáč do trouby, prvních 10 minut pečte na 180 stupňů, poté teplotu snižte na 160 a dopékejte dalších 45 minut dozlatova.
Když buchty vytáhnete z trouby, pomažte je na povrchu ještě jednou máslem a zkuste je nechat vychladnout a nejíst je ještě teplé.
Ale je to těžký boj a někdy se to nepodaří…
Podávejte pocukrované moučkovým cukrem.