Dort s čokoládovou pěnou a červeným pepřem

Dort s čokoládovou pěnou

Není žádné tajemství, že čokoláda jde dokupy s ostrými chutěmi chilli, soli nebo například pepře. Červený pepř, který je chuťově jemnější než klasický černý, je náš favorit. Připravila jsem tedy čokodort s čokoládovou pěnou a červeným pepřem. Pokud máte z obavy z pepře, ať už kvůli sobě, či dětem, můžete dort připravit i bez pepře. Přijdete ale o zajímavou štiplavou chuť, která čokoládové pěně dodá něco navíc. Pokud jste naopak milovníci chilli, můžete pepř nahradit těmito oblíbenými papričkami.

Ingredience

Na korpus

  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1,5 lžíce oleje
  • 3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
  • půl čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa

Na pěnu

  • 130 g kvalitní hořké čokolády (použila jsem napůl 75% a 85% čokoládu)
  • 130 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 30 ml kávy
  • 3 vejce
  • lžíce kvalitního rumu, whiskey (nemusí být)
  • špetka soli
  • špetka červeného pepře (špatně se to odhaduje, ale prostě podle chuti, já jsem cca desetkrát pořádně otočila mlýnkem)

Na dozdobení

  • červený pepř
  • kakao

Postup přípravy

Korpus

Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s 1 lžicí cukru do hustého sněhu v jedné míse. Následně můžeme využít ruční mixér i k vyšlehání žloutků v druhé míse. Vyšleháme je spolu s dalšími dvěma lžícemi cukru a postupně přidáme i olej a kakao. Jako poslední přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva – ty už ale vmícháme raději ručně (hmota bude poměrně hustá).

Troubu dáme předehřát na 180 stupňů.

Jako poslední jemně po několika dávkách zapracujeme z první mísy vyšlehaný sníh do žloutkové směsi s kakaem a moukou. Vždy přidáme část sněhu a jemně stěrkou „převalujeme“ těsto spolu se sněhem, aby se obě hmoty propojily. Měli bychom dosáhnout nadýchané konzistence, ve které ale nebudou žádná bílá místa (nezapracovaný sníh).

Takto zpracované těsto přesuneme do formy vymazané olejem a vysypané moukou. Formu vložíme do trouby a pečeme přibližně 15 minut.

Po upečení necháme korpus vychladnout. A dáme se do přípravy čokopěny.

Čokoládová pěna

Ve vodní lázni rozpustíme máslo spolu s čokoládou, přidáme kávu a pomalu mícháme, dokud není celá směs rozehřátá a spojená. Následně mísu stáhneme z vodní lázně a necháme chvíli vychladnout.

Mezitím oddělíme žloutky a bílky ze 4 vajec. Z bílků s trochou soli vyšleháme sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem.

Do zchladlé čokoládové směsi (měla by mít cca teplotu lidského těla, což otestujete prstem) pomalu a opatrně přimícháme směs žloutkovou a lžíci rumu, nebo likéru. Pokud budeme žloutky přidávat do vařící čokolády, riskujeme, že se žloutky srazí. Směs čokolády, másla a kávy ale také nemůžeme zcela zchladit, jelikož by nám ztuhla a žloutky by již nebylo možné zamíchat. Nám se osvědčilo žloutky zamíchat ve chvíli, kdy čokoládová směs začne houstnout.

Do směsi žloutků a čokolády jako poslední velmi jemně a po částech vmícháme vaječný sníh, stejně jako u korpusu mícháme opatrně ale pečlivě, aby se veškerý sníh spojit s čokoládovou směsí. A pěna je hotová!

Finální vrstvení

Čokoládovou pěnu rozetřeme na povrch upečeného korpusu. Doporučuji korpus nechat ve formě na pečení, aby pěna nepřetekla přes dort. Dort necháme v lednici alespoň 3 hodiny chladit. Můžeme ho dozdobit práškovým kakaem, který vytvoří matný vzhled, a na dort poházet kuličky pepře.

Čokodort s čokopěnou

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit