Mléčný řez

Milkschnitte - mléčný řez - recept

Kdo by ho z dětství neznal. Tvaroh, smetana a kakao nikdy nezklamou. A upéct si doma zdravější a levnější verzi toho, co byste si mohli koupit v obchodě, je vždycky lepší, nebo ne? Pokud je vás doma více než dva, doporučuji dvojitou dávku.

Ingredience

Na těsto

  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 3 zarovnané lžíce kokosového oleje
  • 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
  • čajová lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Na tvarohový krém

  • 250 g tučného tvarohu
  • 125 g zakysané smetany (18 % tuku)
  • 3 lžíce cukru krystal

Postup přípravy

Piškot

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s jednou lžicí cukru do tuhého sněhu. Ve druhé míse vyšleháme žloutky společně se zbylým cukrem. Postupně zašleháme i tekutý olej, následně kakao (u kakaa pozor, přidávejte pomalu). Kokosový olej bude nutné před přidáním lehce rozehřát, aby tekl.

Nakonec už jen vařečkou zamícháme mouku a prášek do pečiva. Pokud bude hmota příliš tuhá, přidejte i trochu vyšlehaného sněhu a společně zamíchejte.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. A plech si vyložte pečícím papírem.

Do kakaové směsi postupně přimíchejte i vyšlehaný sníh. Vždy přidejte jen část sněhu a kakaovou hmotu přes něj spíše „převalujte“ než míchejte. Když sníh zapracujete, přidejte další část. Nakonec byste ve směsi neměli mít žádné bílé kousky sněhu, ale nadýchanou hnědou pěnu.

Tuto směs rovnoměrně rozetřete na pečící papír, snažte se utvořit pravidelný obdélník. Plech vložte do rozehřáté trouby a pečte 10 minut. Tento čas opravdu stačí – piškot je tenký, takže se stihne upéct.

Po 10 minutách plech vytáhněte a piškot nechte vychladnout.

Po vychladnutí si piškot rozdělte na polovinu. Jedna polovina bude tvořit spodní část řezu, druhá svrchní. Pokud uděláte dvojitou dávku, přikropíte tyto dva díly na sebe a nemusíte nic krájet. Pokud je vás doma více, udělejte to, nebo vám nic nezbyde.

Tvarohový krém

Na krém smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Zakysanou smetanu použijte rozhodně tučnější – ideálně 18 % tuku, pokud použijete smetanu s nižším procentem tuku, krém bude řidší. Krém doporučuji nešlehat, ale pouze promíchat. Tvaroh občas šleháním zřídne.

Final touches

Nakonec na polovinu piškotového plátu rovnoměrně rozetřete tvarohový krém, přiklopte druhou polovinou a jemně svrchu přitlačte. Řez dáme ještě vychladit alespoň na hodinu, následně můžete krájet řezy.

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit