Cupcakes jsou malé dortíky oblíbené v anglosaských zemích. Jedná se v podstatě o kombinaci muffinů a klasických narozeninových dortů. V malém košíčku se skrývá sladké potěšení, které navíc můžete připravit v prakticky neomezeném počtu variant příchutí.
Cupcake (čteme „kapkejk“) se skládá z korpusu, který pečeme v papírových košíčcích na muffiny a lahodného krému na vrchu, chutnají tedy jako klasický dort, jejich příprava je rychlejší, snadněji se převážejí a většinou jich lidé i mnohem více snědí.
První cupcaky vznikly ve Spojených státech. Jejich název je odvozen od postupu přípravy, jednalo se o recept, ve kterém se ingredience odměřují pomocí hrníčků a nic se nemusí vážit. Možná i proto se cupcakes staly velmi oblíbenými, jejich příprava je jednoduchá a výsledek nikdy nezklame.
Ingredience
Na korpus
- 110 g másla
- 50 g hořké čokolády
- 110 g hladké mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 100 g jogurtu
Na krém
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 vanilkový pudink
- zrníčka z poloviny vanilkového lusku
- 2 lžíce cukru moučka
- 75 g másla
Postup přípravy
Korpus
Čokoládu spolu s máslem (110 g) rozehřejeme ve vodní lázni, když se vše rozpustí a spojí, odejmeme nádobu z vodní lázně, přidáme kakao, které necháme také rozpustit, a směs necháme vychladnout.
V druhé míse si připravíme směs mouky, jedné sody a prášku do pečiva, ideálně všechny ingredience prosejeme, aby ve směsi nevznikaly hrudky.
Ve třetí míse vyšleháme vejce s cukrem, postupně začneme přidávat vychladlou čokoládovou směs, když ji všechnu zašleháme, přidáme jogurt a nakonec pomalu přisypáváme moučnou směs.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a korpusy v ní pečeme přibližně 20 minut. Hotové korpusy by měly mít rovný povrch, nemělo by docházet k „naběhnutí“ do výšky jako například u muffinů. Nahoru totiž přijde náš krém, který tvoří druhou nedílnou součást dezertu.
Vanilkový krém
Během pečení začněte připravovat krém. Většinu mléka dáme do malého hrnce a začneme zahřívat, cca 50 ml si necháme v hrníčku, kde jej rozmícháme s pudinkovým práškem. Do mléka v hrnci přidáme zrnka z vanilkového lusku a zahřejeme. Když se mléko blíží bodu varu, přidáme rozmíchaný pudink, směs začne houstnout. Za stálého míchání směs přivedeme k varu a počkáme, až zmizí moučná chuť. Poté sundáme z plotny a pudink necháme vychladnout. Vychladlý pudink přidáme do vyšlehané směsi změklého másla s moučkovým cukrem.
Pomocí cukrářského sáčku naneseme na každý dortík patřičnou část krému. Hotové cupcaky uchováváme nejlépe v lednici do doby, než zní záhadně všechny zmizí. :)