Čokoládové cupcakes s vanilkovým krémem

Cupcaky s vanilkovým krémem (5 cupcaků na tácu na jídelním stolu). V pozadí část vázy s tupilány a konvice s čajem).

Cupcakes jsou malé dortíky oblíbené v anglosaských zemích. Jedná se v podstatě o kombinaci muffinů a klasických narozeninových dortů. V malém košíčku se skrývá sladké potěšení, které navíc můžete připravit v prakticky neomezeném počtu variant příchutí.

Cupcake (čteme „kapkejk“) se skládá z korpusu, který pečeme v papírových košíčcích na muffiny a lahodného krému na vrchu, chutnají tedy jako klasický dort, jejich příprava je rychlejší, snadněji se převážejí a většinou jich lidé i mnohem více snědí.

První cupcaky vznikly ve Spojených státech. Jejich název je odvozen od postupu přípravy, jednalo se o recept, ve kterém se ingredience odměřují pomocí hrníčků a nic se nemusí vážit. Možná i proto se cupcakes staly velmi oblíbenými, jejich příprava je jednoduchá a výsledek nikdy nezklame.

Ingredience

Na korpus

  • 110 g másla
  • 50 g hořké čokolády
  • 110 g hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 100 g jogurtu

Na krém

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • zrníčka z poloviny vanilkového lusku
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 75 g másla

Postup přípravy

Korpus

Čokoládu spolu s máslem (110 g) rozehřejeme ve vodní lázni, když se vše rozpustí a spojí, odejmeme nádobu z vodní lázně, přidáme kakao, které necháme také rozpustit, a směs necháme vychladnout.

V druhé míse si připravíme směs mouky, jedné sody a prášku do pečiva, ideálně všechny ingredience prosejeme, aby ve směsi nevznikaly hrudky.

Ve třetí míse vyšleháme vejce s cukrem, postupně začneme přidávat vychladlou čokoládovou směs, když ji všechnu zašleháme, přidáme jogurt a nakonec pomalu přisypáváme moučnou směs.

Cupcaky čerstvě nalité do formy a vložené do trouby

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a korpusy v ní pečeme přibližně 20 minut. Hotové korpusy by měly mít rovný povrch, nemělo by docházet k „naběhnutí“ do výšky jako například u muffinů. Nahoru totiž přijde náš krém, který tvoří druhou nedílnou součást dezertu.

Vanilkový krém

Během pečení začněte připravovat krém. Většinu mléka dáme do malého hrnce a začneme zahřívat, cca 50 ml si necháme v hrníčku, kde jej rozmícháme s pudinkovým práškem. Do mléka v hrnci přidáme zrnka z vanilkového lusku a zahřejeme. Když se mléko blíží bodu varu, přidáme rozmíchaný pudink, směs začne houstnout. Za stálého míchání směs přivedeme k varu a počkáme, až zmizí moučná chuť. Poté sundáme z plotny a pudink necháme vychladnout. Vychladlý pudink přidáme do vyšlehané směsi změklého másla s moučkovým cukrem.

Pomocí cukrářského sáčku naneseme na každý dortík patřičnou část krému. Hotové cupcaky uchováváme nejlépe v lednici do doby, než zní záhadně všechny zmizí. :)

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit