
Máte rádi čokoládu, ale čokoládové dorty jsou pro vás moc hutné a velké? Potom jsou pro vás ideální volbou brownies. Jedná se o malou kostičku, která je doslova nabitá lahodnou čokoládou, na jejíž kvalitě nesmíte při nákupu šetřit. Výraznější chuti je docíleno také mnohem menším podílem mouky, než tomu je u klasických čokoládových dortů.
Ingredience
- 180 g kvalitní čokolády, nejlépe s obsahem 60–80 % kakaa
- 125 g másla
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 40 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Postup přípravy
Čokoládu spolu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. V druhé misce vyšleháme vejce do pěny, následně začneme zašlehávat cukr.
Vejce s cukrem pomalu vmícháme do roztavené čokoládové směsi. Do další misky si prosejeme mouku s práškem do pečiva a pomalu přidáváme do čokoládové směsi. Do těsta na brownies můžeme přidat celé nebo mleté ořechy.
Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Malý hranatý pekáček nebo pečící misku vyložíme pečícím papírem a hmotu do něj přemístíme.
Brownies pečeme 30 minut při 160 stupních. Po upečení by se měla na povrchu těsta vytvořit pevná vrstva, ale zároveň musí těsto uvnitř zůstat lehce mazlavé, dezert nesmí být nikdy suchý.
Vychladlé brownies krájíme na čtverečky velké cca 4 x 4 cm. Nejlépe chutnají se lžící domácí šlehačky.
Mohu se zeptat na rozměry použitého plechu? Díky:)
Dobrý den Markéto, bylo to cca 20×20 cm. Ale můžete použít i větší/menší, jen potom upravte délku pečení (nízké brownies pečte kratší dobu, aby zůstalo uvnitř vláčné) :)