
Že nejradši pečete bábovku, protože jen smícháte ingredience v jedné míse a potom těsto vylijete do formy, hodíte to do trouby a máte hotovo? V tom případě se vám tenhle recept musí líbit. :D Banánové těsto je super vláčné a nemusíte přidávat moc cukru, protože ho přírodně osladí banány. Já jsem si formu na hřbet doteď nekoupila, takže jsem těsto na banana bread (banánový chlebíček) upekla v košíčcích na muffiny. Záleží tedy na vás, pokud formu máte, upečte klasický banana bread – akorát místo 30 minut musíme dobu pečení prodloužit na cca 50. A nebo zkuste taky muffiny, jsou rychlejší a chuť je úplně stejná.
Ingredience:
- 1 velké vejce
- 2 zralé banány
- 100 g jogurtu
- 50 g másla
- 50 g třtinového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- ½ čajové lžičky prášku do pečiva
Postup:
Máslo necháme před pečením chvíli povolit v pokojové teplotě. V jedné míse rozmixujeme banány, vejce a jogurt ponorným mixérem na hladkou kaši. V druhé míse ušleháme máslo s cukrem, následně přidáme i s rozmixovanou „kaší“ a zašleháme. Mouku smícháme s jedlou sodou a práškem do pečiva ve třetí míse. Moučnou směs přimícháme do banánové hmoty a všechny ingredience tak spojíme v těsto. Můžeme přidat ještě čokoládu, ořechy, rozinky – prostě co máme rádi. Ale těsto je skvělé i samo o sobě, já jsem nic nepřidávala nic, jen jsem některé posypala tenkými plátky mandlí.
Troubu předehřejeme na 175 stupňů.
Těstem plníme do 2/3 košíčky na muffiny, které pečeme cca 30 minut, upečení kontrolujeme špejlí. Nebo těsto přemístíme do hřbetu na banana bread vymazaného máslem a vysypaného moukou a dobu pečení prodloužíme na 50 až 60 minut.
Na část hotových muffinů jsem po upečení pokladla hořkou čokoládu, která se na povrchu rozpustila.