Bezlepková šlehačková roláda

Bezlepková roláda

Máte taky tak rádi návštěvy u kamarádů a známých? Společné grilovačky, vínečka, sdílení jídla, dobré nálady a tak, to my rádi ? Začátkem léta jsme na takové návštěvě byli, bylo asi 30 stupňů, dali jsme si prosecco, pak kafe a šlehačkovou roládu, která nás dostala! A to je co říct, Lukyho babička dělá totiž perfektní šlehačkovou roládu na které oba ujíždíme, takže v roládách máme standard vysoko. :D Vlaďka měla tuhle roládu ještě vytuněnou višňovým džemem, po kterém byla trochu nakyslá a to jí dalo ten správný říz. Nakonec jsme se ještě dozvěděli, že v roládě není vůbec žádná mouka, takže jsme recept prostě museli mít! Tímto Vlaďce děkujeme za svolení ke zveřejnění receptu. ?

Ingredience

  • 6 vajec
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce kyselejší marmelády (ideálně třešně, višně)
  • 500 ml smetany ke šlehání 33 %
  • 2 ztužovače smetany

Postup přípravy

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky jemně rozšleháme, postupně do nich vmícháme třtinový cukr a kakao. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Následně sníh po částech zapracujeme do žloutkové směsi. Se sněhem musíme zacházet opatrně a žloutkovou směs přes něj spíše „překlápět“ stěrkou, ne přímo míchat, sníh by nám mohl spadnout a ztratit všlehaný vzduch.

Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem tak, aby papír sahal nad okraje plechu. Na pečící papír nalijeme těsto a rozhrneme ho stěrkou po celé ploše plechu tak, aby byla roláda na všech místech stejně vysoká.

Těsto vložíme do trouby, stáhneme stupně na 180 a pečeme po dobu cca 20 min.

Po dopečení roládu necháme vychladnout, po vychladnutí roládu sloupneme z pečícího papíru, někdy je potřeba ji trochu podebrat nožem, v některých místech se můžu přichytit. Následně roládu nejprve „nasucho“ srolujeme (ošklivější stranou dovnitř), aby držela tvar.

Potom si připravíme krém. Smetanu vyšleháme společně se ztužovačem (případně můžete přidat cukr, pokud chcete roládu sladší). Roládu zpět rozvineme, vnitřní část namažeme marmeládou, na marmeládu natřeme krém a roládu zavineme podél delší strany zpět do původního stavu. Následně zabalíme do alobalu (opět z toho důvodu, aby roláda držela tvar) a necháme v lednici chladit alespoň 2 hodiny.

Po vychlazení krájíme cca 1,5 cm široké plátky a podáváme.

Roláda vyfocená na talířku v trávě se želvou v pozadí

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit