Letos jsme měli to štěstí, že jsme mohli sousedům ze stromu částečně očesat jejich bohatou úrodu třešní (s jejich svolením :) ). Jedním z receptů, ve kterých jsme pak třešně použili, je tento „hrníčkový“ třešňový koláč. Nadýchaný piškot vám každý pochválí. Kromě toho, že je koláč chutný, je také velmi rychlý a jednoduchý. Pokud už třešně neseženete, ovoce lze dle sezónnosti zaměnit za jiné dužnaté peckovice (švestky, meruňky…).
Ingredience
(1 náš hrnek = cca 180 g)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- polovina kypřícího prášku do pečiva
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek jogurtu (nízkotučný, klasický, řecký)
- ½ hrnku oleje (slunečnicový, kokosový)
- 3 vejce
- 400 g vypeckovaných třešní
Postup přípravy
V první míse vyšleháme vejce s cukrem, následně přidáme olej a jogurt, těsto můžeme zpracovávat elektrickým šlehačem.
Volbu jogurtu můžeme přizpůsobit našim preferencím, pokud chceme docílit fit-koláče, přidáme nízkotučný jogurt, pokud si naopak chceme dopřát na krémovitosti a vláčnosti korpusu, zvolíme jogurt řecký s vysokým podílem tuku. Já běžně používám klasický jogurt s podílem cca 3 % tuku. Stejně lze modifikovat u použitý tuk – já jsem v tomto receptu použila slunečnicový olej. Recept mám ale vyzkoušený i s kokosovým olejem a celozrnnou moukou – koláč je potom více křupavý a lehce voní po kokosu.
Následně si vedle smícháme mouku s kypřicím práškem a postupně je přidáváme do tekuté směsi v první míse.
Hotové těsto vlijeme do olejem vymazané a moukou vysypané formy, navrch poklademe vypeckované třesně a pečeme na 180 stupňů asi 45 minut.
Hotový koláč můžeme podávat posypaný moučkovým cukrem, nebo doplnit šlehačkou či jogurtem.
Vejce celá,nebo jen žloutky? 😃Děkuji
Asi tam máš mít půl hrnku oleje máš tam dvakrát jogurt
Díky, vyřídím. :D