Pastel de nata

Recept na pastel de nata

Pastel de nata, nebo v množném čísle pastéis de nata jsou portugalské košíčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem (nebo spíše pudinkem). Servírují se zásadně teplé a posypané skořicí. Ochutnali jsme je na dovolené v Portu a po návratu na ně nešlo zapomenout. Navíc máme soustu kamarádů, kteří sdílí nadšení pro pastely, takže jsme od nich sbírali tipy a pak pastely testovali. Tento recept se nám osvědčil jako nejlepší.

Ingredience

  • 400 g listového těsta – bohužel z kupovaného to vůbec není ono, takže doporučujeme udělat si domácí
  • 22 g hladké mouky
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 140 g cukru krupice
  • 4 žloutky
  • 1 vejce
  • kůra ze čtvrtiny citronu
  • mletá skořice na servírování

Postup přípravy

Těsto

Listové těsto rozválíme na plát cca 20 x 20 cm a těsto následně srolujeme. Rolujte opravdu poctivě, abyste dostali plný váleček bez děr. Pokud vám po stranách vzniknou nesouměrnosti, roličkou ze strany buchněte o vál, aby se kraje srovnaly.

Váleček zabalte do fólie a dejte do lednice na alespoň 30 minut.

Žloutková náplň

V misce vyšleháme žloutky s vejcem a cukrem do pěny, následně zašleháme i mouku.

Mléko vlijeme do hrnce a přidáme citronovou kůru. Nejlepší je kůru z citronu „sloupnout“ škrabkou na brambory tak, abyste ukrojili jen tu žlutou část. Kůra se do mléka přidává jen na ovonění, je nejlepší ji mít v jednom kuse, protože ji pak můžete snadno vyjmout. Mléko s kůrou pomalu přivedeme k varu, když se začne vařit, z plotny do hned stáhněte.

Znova prošlehejte vejce v misce a začněte k nim tenkým pramínkem přilévat horké mléko. Měli byste mléko přidávat postupně a zašlehávat tak, aby se veškerý cukr rozpustil. Z počátku vlívejte mléko opravdu pomalu, postupně můžete zrychlit.

Když máte obě tekutiny spojené a veškerý cukr je rozpuštěný, sejměte ještě z vršku pěnu a nechte směs vychladnout.

Tvarování košíčků

Po cca 30 minutách vytáhněte těsto z lednice a nakrájejte ho na 12 koleček. Kolečka položte do formy na muffiny a prsty těsto vytvarujte tak, aby utvořilo košíček. Nejlepší je nejdříve uprostřed těsto prstem promáčknout a potom ho vytahovat do stran. Vytáhněte těsto až úplně navrch formy, abyste následně mohli do košíčku dát co nejvíce náplně. Do formy nemusíte dávat žádný pečící papír ani ji vymazávat, těsto je dost mastné a košíčky půjdou v pohodě vyndat i bez vymazání.

Tvarování košíčků - pastel de nata recept

Plech s vytvarovanými košíčky dejte ještě na chvíli (10 min) do lednice.

Troubu si předehřejte na 250 stupňů.

Teď už jen naplnit

Následně můžete košíčky plnit. Do každého košíčku nalijte rovnoměrně náplň. Dle receptu by to mělo přesně vyjít na 12 kusů, ale teoreticky můžete mít plech na muffiny jinak hluboký. Košíčky byste měli mít plné tak ze tří čtvrtin.

Pečení

Potom plech vložte do vyhřáté trouby a pečte 10 až 15 minut. V průběhu pečení košíčky sledujte. V naší troubě pečeme spíše takových 16 min, ale záleží, jak vám to peče. ?

Na posledních 5 minut zkuste použít pouze horní pečení, nebo gril, aby se na povrchu košíčků vytvořili malé černé skvrny. Tyto skvrny by měly být na každém pastelu. Ale kdyby se náhodou nevytvořily, na chuti to moc nemění.

Po uplynutí času pečení doporučuji troubu vypnout, otevřít a košíčky ještě chvíli nechat v ní. Povrch je ještě poměrně tekutý. Po 5 minutách už můžete košíčky z trouby vyndat a servírovat.

Servírování

Nejlepší jsou čerstvé, když je ohříváte, už nikdy nedocílíte té správné krémovosti náplně. Servírujte je vždy posypané mletou skořicí.

A až je budete jíst, pozor, uvnitř zůstává náplň hodně horká, takže pomalu!

Hotové pastely de nata

2 názory

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit