Mango sticky rice (Lepkavá rýže s mangem)

Mango sticky rice recept

Rýže nasáklá kosovým mlékem podávaná se zralým mangem. Zní to jednoduše a vlastně to i hodně jednoduché je. A spojení kokosového mléka a zralého manga je jednoduše super. Sticky rice je klasický thajský recept, prý se podává k snídani, ale i jako dezert po hlavním chodu. V receptu jsem se inspirovala u kamarádů, kteří Thajsko procestovali (sticky rice tam mnohokrát ochutnali a nadchli se pro ni), ze svých cest píšou kuchařské i nekuchařské postřehy na blog Kus žvance.

Ingredience

  • 1 zralé mango
  • 200 g sticky rice (lepivé rýže) – seženete se specializovaných kamenných i internetových obchodech
  • 300 ml kokosového mléka
  • javorový sirup nebo med (cca polévková lžíce), ale záleží na chuti a zralosti manga
  • 2 lžičky černých sezamových semínek
  • špetka soli

Na mango sticky rice potřebujete jen pár ingrediencí, ale vyplatí se je ničím nenahrazovat a dodržovat přesné postupy přípravy, abyste docílili správné konzistence a chuti. Pro přípravu dezertu budete muset koupit speciální „sticky“ rýži. Nenahrazujte ji klasickou rýží, „sticky odrůda“ má vysoký podíl škrobu a bude se tak správně lepit.

Pokud jste v Praze, sticky rice (nebo také glutinous rice) seženete poměrně často ve vietnamských večerkách. Pokud jste nepochodili, sázkou na jistotu jsou specializované e-shopy. Já si na asijské suroviny oblíbila eshop Chopsticks, kde seženete lepkavou rýži, kokosové mléko i další ingredience asijské kuchyně za dobré ceny.

Ohledně kokosového mléka – jednotlivé značky je poměrně dost liší v konzistenci a kvalitě, já používám značku Aroy-D na doporučení kamarádky a po přečtení různých blogů s recepty na sticky rice se na této značce shodla drtivá většina, takže se dá považovat na ověřenou.

Ještě vsuvka k mangu – v českých obchodech seženete často manga, která nejsou zralá. Je dobré ne zcela zralé mango nechat doma ještě pár dní odležet aby „došlo“. Pokud byste opravdu neměli čas a zralé mango nesehnali, variantou je rozkrájené mango přimíchat do ještě horké sticky rice – horko mangu trochu pomůže ve změknutí a zvýrazní se tím chuť.

Postup přípravy

Předpříprava – hlavně na to nezapomenout

V první řadě si musíme s dostatečným předstihem rýži promýt a nechat s vodou odstát. Ideálně večer před přípravou sticky rice (nebo alespoň 3 hodiny před) rýži promyjeme a následně necháme ponořenou ve vodě nabobtnat.

Těsně před přípravou lepkavou rýži promyjeme ještě jednou.

Vaření samotné

Pokud máte rýžovar, můžete rýži uvařit v něm. Pokud jej podobně jako my nemáte, poradíte si i bez něj. Promytou rýži přesypejte do cedníku a najděte hrnec, na který tento cedník sedí tak, aby se dal přiklopit pokličkou a unikalo z něj co nejméně páry. Ideálně tedy cedník o průměru o něco málo menším než průměr hrnce.

Na dno hrnce nalijete trochu vody (cca 2 cm) nad vodu umístíme cedník s rýži, rýže se však nesmí dotýkat vody, chceme, aby se vařila pouze v páře. Hrnec s cedníkem přiklopíme poklicí a když se v hrnci začne hromadit pára, ztlumíme plotýnku tak, aby voda pod cedníkem jen lehce probublávala. Vaříme cca 25 až 30 minut (můžete zkusit ochutnat, rýže by měla lepit a na skusu by neměla křupat).

Když vaříme rýži, ohřejeme v druhém hrnci kokosové mléko a smícháme ho s javorovým sirupem nebo medem a špetkou soli. Pozor, kokosové mléko nesmí projít varem, varem ztrácí na chuti a to by byla věčná škoda! Proto ho ohřívejte opatrně a pomalu.

Ohřáté kokosové mléko si rozdělte na cca jednu a dvě třetiny. Do dvou třetin horkého mléka vyklopte uvařenou rýži, promíchejte, a v případě, že je směs hustá, dále řeďte zbývajícím mlékem.

Rýži s mlékem ještě přiklopte poklicí a nechte alespoň 10 minut odpočívat. Po 10 minutách promíchejte. Pokud rýže nasákla všechno mléko, ještě jednou můžete zředit, abyste dostali konzistenci, při které rýže bude lepit, ale současně bude dostatečně vláčná. Pokud již mléko nezbylo, nebojte se ředit i trochou vody. Někdy se naopak stane, že mléko zbyde, aniž byste všechno spotřebovali. Zkrátka ředíme takovým množstvím, aby byl výsledek, jaký potřebujeme, znáte to. :)

Přidáme sezam, mango a podáváme

Do rýže v poslední fázi zamícháme i černý sezam. Oloupeme zralé mango (ideálně dva řezy podél pecky, abyste dostali co největší dvě poloviny) a servírujeme rýži spolu s mangem. Na kostičky, na plátky, ono je to vlastně, jedno. Za mě jsou lepší kostičky, protože se snadno jí. Ale esteticky jsou asi vhodnější plátky O:) Případně, pokud to budete chtíti hodně vyšperkovat, můžete z tenkých plátků manga složit růžičky.

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit