Linecké cukroví

Linecké cukroví recept

V případě, že před Vánocemi máte málo času, tento recept je přesně pro vás. Linecké cukroví upečené podle nás totiž nemusíte nechávat odležet, je vláčné už druhý den po upečení. I samotný postup je velmi jednoduchý, na pečení si tak zvládnou najít čas i ti, kteří obvykle nestíhají. Rychle zpracujete těsto, necháte odležet, vyválíte, vykrájíte, upečete, najdete ve spíži marmeládu, tou cukroví spojíte a je hotovo. Každá návštěva bude z domácího vánočního cukroví nadšená.

Ingredience

  • 430 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 280 g másla
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • marmeláda na potření

Postup přípravy

Ingredience necháme ohřát na pokojovou teplotu, aby šlo těsto lépe zpracovat. Na váze odměříme všechny ingredience a postupně je přemístíme na vál, nejdříve mouku s cukrem, následně máslo, nakonec vaječné žloutky a citronovou kůru. Těsto začneme zpracovávat vidličkou, aby se spojily žloutky s máslem. Následně těsto hněteme, dokud nevznikne jednolitá hmota a dokud nebude zapracována veškerá mouka na válu.

Uleželé těsto
Uleželé těsto

Zpracované těsto necháme asi hodinu odležet v lednici (klidně můžete nechat odležet i přes noc). Po proležení těsto necháme opět ohřát na pokojovou teplotu a válečkem jej rozválíme na plátu. Když je tenké asi 3 mm, vykrajujeme z něj jednotlivé díly.

Vykrajování lineckého
Vykrajování lineckého

Díly klademe na plech vyložený pečícím papírem. Osvědčilo se nám dávat na plech jednotlivé díly „v páru“, aby nám při slepování nezůstávaly liché části. Ale v případě, že tuto strategii dodržovat nebudete, je větší šance zbylé jednotlivce bezúhonně ujídat při mazání marmeládou. :)

Vykrájené linecké na plechu před pečením
Vykrájené linecké na plechu před pečením

Pokladený plech vkládáme do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečeme asi 10 minut. V průběhu pečení ale cukroví sledujte, doba pečení jednotlivých dávek se mění v závislosti na výšce cukroví. Když cukroví zrůžoví, z trouby ho vyjměte. V případě, že jste cukroví v troubě nechali o něco déle a je už nahnědlé, rychle a jemně ho přemístěte z plechu na chladné místo, aby se dále už nedopékalo.

Po vychladnutí cukroví natíráme marmeládou. Ideální je volit marmelády s ostřejší chutí, například višňovou, rybízovou, nebo ostružinovou. V případě, že je vaše marmeláda hustší, lze ji rozředit lžičkou rumu, což zároveň dodá marmeládě větší říz. Cukroví skladujeme v uzavřené nádobě v chladu.

Linecké po vyndání z trouby
Linecké po vyndání z trouby

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit