
V případě, že před Vánocemi máte málo času, tento recept je přesně pro vás. Linecké cukroví upečené podle nás totiž nemusíte nechávat odležet, je vláčné už druhý den po upečení. I samotný postup je velmi jednoduchý, na pečení si tak zvládnou najít čas i ti, kteří obvykle nestíhají. Rychle zpracujete těsto, necháte odležet, vyválíte, vykrájíte, upečete, najdete ve spíži marmeládu, tou cukroví spojíte a je hotovo. Každá návštěva bude z domácího vánočního cukroví nadšená.
Ingredience
- 430 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 280 g másla
- citronová kůra z jednoho citronu
- marmeláda na potření
Postup přípravy
Ingredience necháme ohřát na pokojovou teplotu, aby šlo těsto lépe zpracovat. Na váze odměříme všechny ingredience a postupně je přemístíme na vál, nejdříve mouku s cukrem, následně máslo, nakonec vaječné žloutky a citronovou kůru. Těsto začneme zpracovávat vidličkou, aby se spojily žloutky s máslem. Následně těsto hněteme, dokud nevznikne jednolitá hmota a dokud nebude zapracována veškerá mouka na válu.

Zpracované těsto necháme asi hodinu odležet v lednici (klidně můžete nechat odležet i přes noc). Po proležení těsto necháme opět ohřát na pokojovou teplotu a válečkem jej rozválíme na plátu. Když je tenké asi 3 mm, vykrajujeme z něj jednotlivé díly.

Díly klademe na plech vyložený pečícím papírem. Osvědčilo se nám dávat na plech jednotlivé díly „v páru“, aby nám při slepování nezůstávaly liché části. Ale v případě, že tuto strategii dodržovat nebudete, je větší šance zbylé jednotlivce bezúhonně ujídat při mazání marmeládou. :)

Pokladený plech vkládáme do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečeme asi 10 minut. V průběhu pečení ale cukroví sledujte, doba pečení jednotlivých dávek se mění v závislosti na výšce cukroví. Když cukroví zrůžoví, z trouby ho vyjměte. V případě, že jste cukroví v troubě nechali o něco déle a je už nahnědlé, rychle a jemně ho přemístěte z plechu na chladné místo, aby se dále už nedopékalo.
Po vychladnutí cukroví natíráme marmeládou. Ideální je volit marmelády s ostřejší chutí, například višňovou, rybízovou, nebo ostružinovou. V případě, že je vaše marmeláda hustší, lze ji rozředit lžičkou rumu, což zároveň dodá marmeládě větší říz. Cukroví skladujeme v uzavřené nádobě v chladu.
