
Quiche, česky někdy označován foneticky jako „kiš“, je slaný koláč, který původem pochází z francouzské kuchyně. Dnes je oblíbený po celém světě hlavně jako „párty pokrm“, jelikož se snadno porcuje a je nenáročný na převoz. Příprava quiche není nijak složitá, postup přípravy je hodně podobný přípravě koláče cheesecake. Quiche přímo vybízí k obměňování přísad a vytváření vlastních originálních variant. My si dnes upečeme quiche s cuketou a mozzarellou.
Ingredience
Na těsto (korpus)
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- velká špetka soli
- 15 ml vody
Na náplň
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 100 ml mléka
- 4 vejce
- sůl, pepř
- velká cuketa
- mozzarella (cca 125 g)
- rozmarýn
Postup přípravy
Z ingrediencí na korpus zpracujeme hladké těsto a necháme ho minimálně jednu hodinu odležet v lednici.
Formu na quiche vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme moukou. Zchladlé těsto vyválíme a rozložíme do formy tak, aby pokrývalo dno a stěny formy. Navrch těsta položíme pečící papír a na něj vysypeme fazole, aby se těsto při pečení příliš nenafouklo. Pečeme 15 minut ve troubě vyhřáté na 180 stupňů. Fazole zde slouží jako „těžítko“, po upečení korpusu je vraťte do spíže, nic se jim nestane.
Po patnácti minutách vyjmeme korpus z trouby a necháme ho lehce zchladnout. Větší cuketu rozkrájíme na plátky. Ty osolíme a necháme pár minut stát, aby pustily vodu, kterou následně ubrouskem odsajeme. V misce rozšleháme čtyři vejce, přidáme smetanu a mléko, bylinky, následně dochutíme solí a pepřem. Do předpečeného korpusu vložíme nakrájenou cuketu, zalijeme vaječnou směsí a navrch posypeme pokrájenou mozzarellou. Naplněný korpus vložíme zpět do trouby a při 180 stupních pečeme dalších 25 minut.
Po upečení koláč vyjmeme z trouby a necháme zchladnout, vždy krájíme až vychladlý koláč, teplý quiche špatně drží tvar a kostičky cukety vypadávají ven.
Dobrou chuť.
Výborný recept! :-)
Děkujem! ❤️