
Ve Spojených státech cheesecake, v Německu käsekuchen, v Polsku Sernik, u nás tvarožník – jedná se o klasický dort s pevnou krustou vespod a krémovou tvarohovou náplní, který se po celém světě připravuje už od nepaměti. V americké úpravě se nejčastěji připravuje z krémového sýru Philadelphia a máslových sušenek. Naopak v evropských receptech vítězí těsto podobné lineckému a klasický tvaroh. Další variantou jsou nepečené cheesecakes, které si díky jednoduchému postupu přípravy, získaly oblibu v posledních několika letech.
My vám přinášíme recept na klasický pečený cheesecake evropského typu (alias tvarožník), který se vyznačuje hutností náplně a křupavou krustou.
Ingredience
Na těsto
- 150 g másla
- 80 g cukru
- 1 vejce
- polovina kypřícího prášku do pečiva
- 250 g polohrubé mouky
Na náplň
- 600 g plnotučného tvarohu
- 300 ml mléka
- 1 vejce
- 50 ml oleje
- 100 g cukru
- 50 g kukuřičného škrobu
Postup přípravy
Mouku promísíme s kypřícím práškem a spolu s ostatními surovinami uhněteme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici 30 minut odležet.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
V mléce rozmícháme kukuřičný škrob a postupně přidáváme i ostatní ingredience a mícháme, dokud se směs nespojí v jednu hmotu.
Těsto vytáhneme z lednice, vyválíme na velikost dortové formy a pomocí formy „vykrojíme“ požadovaný tvar. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, aby se nám těsto nepřichytilo, a vykrojené těsto umístíme do formy. Na těsto nalijeme tvarohovou směs a snažíme se odebrat bubliny, které se na povrchu vytvořili.
Vložíme do trouby a pečeme přibližně 60 minut na 180 stupňů.
Po upečení otevřeme troubu a necháme dort zatuhnout ještě alespoň 10 minut. Až cheesecake zcela vystydne, umístíme ho do lednice na minimálně 3 hodiny. Poté můžeme podávat.
Náplň dortu můžeme ochutit pomerančovou nebo citronovou šťávou, vanilkou, nebo například levandulí. Cheesecake můžeme také ozvláštnit polevami. K vanilkové příchuti se dobře hodí směs rozvařeného ovoce, čokoláda, nebo slaný karamel.
Prave jsem ho ochutnala od Barci a byl vynikajici :)