Hokaido (původně Hokkaidó) je dýně původně pěstovaná na blízkém východě, která se postupem času rozšířila do Evropy i Ameriky. Pro tuto dýni je typická oříšková chuť a krémová konzistence. Je bohatá na vitamíny a minerály, vysoce vhodná pro děti. Kvůli vysokému podílu vlákniny a nízkému energetickému obsahu je to ideální potravina při dietě. Dnes už si ji v dýňové sezoně můžeme koupit takřka v každém supermarketu, nebo si ji sami vypěstovat na zahradě.
Ingredience
- 1 dýně Hokaido
- 2 stroužky česneku
- vývar na podlití
- oregano, muškátový oříšek, sůl, pepř
- smetana
Postup přípravy
Na rozpáleném olivové oleji orestujeme česnek rozkrájený na malé kousky. Dýni rozkrojíme na dvě poloviny, vydlabeme jádra, můžeme i oloupat, rozkrájíme na kostky a zarestujeme s česnekem. Poté přidáme sůl, pepř, malou špetku strouhaného muškátového oříšku a oregano. Když se dýně lehce opeče, zalijeme směs vývarem (případně vodou) a vaříme asi 15 minut, než dýně změkne.
Když už se kousky dýně postupně rozpadají, přišel čas na mixování. Můžeme použít klasický mixér, nebo malý tyčový, rozmixujeme obsah hrnce na hladkou hmotu, potom vrátíme zpět na plotnu, ale stáhneme plamen – hustá polévka se snadno připaluje. Rozmixovanou hmotu dochutíme kořením a na závěr přidáme smetanu.
Při podávání můžeme polévku nazdobit kapkami smetany, kopečkem zakysané smetany, opraženými dýňovými semínky… Polévku můžeme podávat též s krutony.
Dobrou chuť.
Mě hodně chutná tahle zeleninová polévku https://www.youtube.com/watch?v=7x6IHZm4V_Q&list=PLM_wkwURtqkh2dpJI2RX-vDtBFwizqWbX&index=13&t=9s. Tu Vaši mám v plánu udělat.