
Chcete si upéct něco sladkého a zároveň udělat něco pro svoje zdraví, upéct si něco, co vám prospěje? My takové pocity poslední dobou máme, a proto jsme zkusili upéct zdravou verzi našich oblíbených sušenek. Rozhodli jsme se použít pouze rostlinné produkty, takže tento recept je vhodný také pro vegany. Sušenky jsou křehké, ale přitom ne suché, díky vysokému podílu mandlí je jejich chuť výrazná, krásně navíc voní po kokosovém oleji. A včetně pečení vám příprava zabere asi hodinu času.
Ingredience
- 120 g ovesných, celozrnných, nebo ječných vloček – záleží na vaší chuti
- 120 g celozrnné mouky
- 50 g cukru moučka
- 100 g nasekaných ořechů (my jsme se rozhodli pro mandle, ale můžete přidat jaké máte rádi)
- 2 polévkové lžíce chia semínek
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 vrchovatá čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
- 80 g rostlinného margarínu
- 50 g kokosového oleje
- 60 g medu (nebo javorového sirupu)
- 2 lžíce vody
Postup přípravy
V míse smícháme veškeré sypké ingredience a důkladně promísíme. Ve druhé míse rozehřejeme margarín, kokosový olej a med (javorový sirup) a promícháme, aby se tekutiny smísily. Rozehřátou směs vlijeme do sypké směsi a promícháme lžicí, následně musíme použít pro zpracování těsta ruce.
Rukama promísíme tekutou směs se sypkou tak, aby každá sypká ingredience byla „namočená“. Pokud budete mít při zpracování těsta obavy, že těsto nejde zcela zpracovat do jedné hmoty, nepanikařte. :) Pokud je v těstu tak vysoký podíl ovesných (nebo jiných) vloček, nikdy nebude tvořit kompaktní hmotu, to ale pro tvarování sušenek nevadí. Z těsta tvoříme kuličky, které potom na plechu rozmáčkneme na „placičky“, ale dáváme pozor, aby byly všechny sušenky stejně vysoké. Pokud by byly některé sušenky vyšší a jiné nižší, mohlo by se stát, že po upečení bude jedna sušenka vysušená a druhá naopak ještě syrová.

Vytvarované sušenky vložíme do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečeme 15–20 minut. Pokud vám trouba peče nestejnoměrně jako nám, dejte si pozor a v polovině pečení otočte plech, aby byly všechny sušenky perfektně upečeny.
Teplé sušenky jsou poměrně křehké, tak buďte opatrní, až je budete z plechu vyndavat. Po vychladnutí ztuhnou, pak je ale musíte rychle schovat, aby na vás taky nějaké zbyly.