
Caesar salát je celosvětově známým pokrmem a pravděpodobně jedním z nejznámějších salátů vůbec. Jeho vznik se datuje přibližně na přelom 19. a 20. století. Během desítek let si však šéfkuchaři po celém světe pokrm částečně upravovali, o jeho pravé podobě se tak vedou neutichající spory. My si připravíme Caesar salát tak, jak si jej nejčastěji můžete objednat v českých restauracích.
Hlavními ingrediencemi tedy bude římský salát, kuřecí prsa, krutony a dresink vycházející z majonézy.
Ingredience
Na dresink
- 1 – 2 žloutky
- 100 ml olivového oleje
- 2 ančovičky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička parmezánu
- citronová šťáva z půlky citronu
Můžete přidat také:
- worcester, drcený česnek, kapary nebo bílý vinný ocet dle chuti
Na salát
- 250 gramů listů římského salátu
- 1 – 2 kuřecí prsa
- půlku bílé bagety na krutony
- kapku olivového oleje na orestování masa
Na dochucení
- stroužek česneku, sůl, pepř, redukce z balzamikového octa
Postup přípravy
Zálivka na salát Caesar
Zálivka vychází z přípravy majonézy. Nejdříve tedy našleháme žloutek za pomalého přilévání oleje a citronové šťávy Je velmi důležité přidávat olej do žloutků pomalu, jinak se nevytvoří majonéza, ale nekompaktní emulze.
Když je majonéza hotová, přidáme hořčici, najemno strouhaný parmezán, nasekané ančovičky (sardele) a dle chuti i další volitelné ingredience.
Výsledná konzistence by měla být řidší než majonéza, aby snadno obalila listy, ale zároveň neprotékala až na dno talíře. Pokud si chcete usnadnit práci, lze nahradit žloutky a olej zakoupenou majonézou. Domácí však bude vždy chutnější.
Hotovou zálivku uložíme do lednice.
Kuřecí prsa: (Ne)typická součást Caesaru
Ačkoli pro většinu Čechů jsou kuřecí v prsa v Caesar salátu nezastupitelnou surovinou, v originálním receptu se vůbec nevyskytují a mnoho restaurací i v Česku vám Caesar připraví bez nich. Proto v titulku náš pokrm označujeme jako „Caesar salát s kuřecím“.
Kuřecí prso nakrájíme na tenké plátky, osolíme, opepříme a ochutíme tymiánem nebo rozmarýnem. Následně zprudka orestujeme tak, aby plátky byly krásně dozlatova a uvnitř zůstaly šťavnaté. Až vychladnou (mezitím si můžeme připravit krutony nebo připravit římský salát), nakrájíme je na přibližně centimetrové kostičky.
Jak na krutony do Caesar salátu
Krutony jsou nejlepší z den starého bílého pečiva, ze kterého se již odpařila vlhkost. Pokud máte pečivo čerstvé, doporučujeme krutony dát nejprve na několik minut do trouby, abyste docílili podobného efektu (odpaření vlhkosti).
Následně rozpálíme na pánvi trochu oleje. Pokud nemáte česnek v samotném dresinku, ochutíme olej (a tím i krutony) orestovaným česnekem podobně jako při přípravě těstovin. Krutony následně vůni česneku z oleje krásně natáhnou.
Krutony restujeme do křupava.
Smíchání hlavních ingrediencí a servírování
Nakonec už jen natrháme nebo nahrubo nakrájíme listy římského salátu (v nouzi můžeme použít salát ledový, ale do správného Caesaru patří vždy právě římský), do něj vmícháme kostičky kuřecího masa a krutony.
Zálivku doporučujeme přidávat vždy až na jednotlivé porce při servírování, jinak skladujeme zvlášť. Dále bohatě dozdobíme hoblinami parmezánu a redukcí z balzamikového octa.