Brusinkové sušenky ze špaldové mouky

Sušenky ze špaldové mouky

O špaldové mouce jste už určitě slyšeli, dnes zažívají celozrnné a špaldové mouky velký boom. Do módy se pomalu, ale jistě dostává zdravý životní styl a spolu s ním i zdravé potraviny. Často jsou to potraviny, kterých naši předkové hojně využívali, ale populace je ze svého jídelníčku postupem času vyřadila. Jednou takovou potravinou je špalda a z ní připravená špaldová mouka. Vždyť chléb ze špaldové mouky pekly už obyvatelé starověkého Řecka a Říma.

Špaldová mouka obsahuje vysoký podíl hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu a mnoha dalších vitaminů a minerálů. Je vhodná při potížích s trávením, jelikož obsahuje vysoký podíl vlákniny. My si ze špaldové mouky upečeme brusinkové sušenky. Špaldová mouka dodá těstu křupavost a svým typickým lehce oříškovým tónem perfektně doladí chuť sušenek.

Ingredience

  • 160 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce vody
  • 160 g špaldové mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 100 g ovesných vloček
  • 80 g sušených brusinek

Postup přípravy

Máslo spolu s medem a lžicí vody rozehřejeme v malém hrnci, nebo v misce v mikrovlnné troubě. V druhé míse smícháme špaldovou mouku, kypřící prášek do pečiva a ovesné vločky – nejlépe ovesné vločky s klíčky.

Do tekuté směsi postupně přimícháváme směs sypkou. Když se nám směs spojí, přidáme pokrájené sušené brusinky a čajovou lžičku skořice.

Necháme předehřát troubu na 160 stupňů celsia a rukou tvarujeme kuličky, které na plech přitlačíme a vytvoříme placičky v potřebné velikosti. Sušenky v troubě lehce nabydou, nečekejte ale, že se těsto při pečení nějak významně rozteče do stran.

Pečeme na 160 stupňů 15 – 20 minut dozlatova. Po vyjmutí s trouby jsou sušenky křehké, nechte je tedy vychladnout na rovném povrchu.

Přejeme dobrou chuť.

Hotové sušenky.

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit