
O špaldové mouce jste už určitě slyšeli, dnes zažívají celozrnné a špaldové mouky velký boom. Do módy se pomalu, ale jistě dostává zdravý životní styl a spolu s ním i zdravé potraviny. Často jsou to potraviny, kterých naši předkové hojně využívali, ale populace je ze svého jídelníčku postupem času vyřadila. Jednou takovou potravinou je špalda a z ní připravená špaldová mouka. Vždyť chléb ze špaldové mouky pekly už obyvatelé starověkého Řecka a Říma.
Špaldová mouka obsahuje vysoký podíl hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu a mnoha dalších vitaminů a minerálů. Je vhodná při potížích s trávením, jelikož obsahuje vysoký podíl vlákniny. My si ze špaldové mouky upečeme brusinkové sušenky. Špaldová mouka dodá těstu křupavost a svým typickým lehce oříškovým tónem perfektně doladí chuť sušenek.
Ingredience
- 160 g másla
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce vody
- 160 g špaldové mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 100 g ovesných vloček
- 80 g sušených brusinek
Postup přípravy
Máslo spolu s medem a lžicí vody rozehřejeme v malém hrnci, nebo v misce v mikrovlnné troubě. V druhé míse smícháme špaldovou mouku, kypřící prášek do pečiva a ovesné vločky – nejlépe ovesné vločky s klíčky.
Do tekuté směsi postupně přimícháváme směs sypkou. Když se nám směs spojí, přidáme pokrájené sušené brusinky a čajovou lžičku skořice.
Necháme předehřát troubu na 160 stupňů celsia a rukou tvarujeme kuličky, které na plech přitlačíme a vytvoříme placičky v potřebné velikosti. Sušenky v troubě lehce nabydou, nečekejte ale, že se těsto při pečení nějak významně rozteče do stran.
Pečeme na 160 stupňů 15 – 20 minut dozlatova. Po vyjmutí s trouby jsou sušenky křehké, nechte je tedy vychladnout na rovném povrchu.
Přejeme dobrou chuť.