Špenátový krém

Špenátová polévka

Klasická krémová polévka obsahující nejdůležitější složku jídleníčku Pepka námořníka. Ačkoli, jak se před několika lety ukázalo, špenát není v obsahu železa hodnotnější než jiné druhy zeleniny, je pro naše tělo velmi přínosný. Díky vysokému obsahu beta-karotenu pomáhá předcházet očním chorobám, kvůli obsahu draslíku je doporučován lidem s vysokým krevním tlakem. Špenátovou polévkou tedy nikdy nemůžete nic zkazit. Právě naopak! V chladném počasí vás tato jemná polévka zahřeje, naopak v létě ji můžete podávat studenou a příjemně vás osvěží.

Ingredience

  • 500 g listového špenátu (lze použít i mražený, ale čerstvý dodá polévce lepší barvu)
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce olivového oleje
  • 1 velká, nebo 2 malé brambory
  • 1,5 l vývaru (pokud nemáte, postačí voda)
  • 150 ml smetany
  • sůl, pepř na dochucení

Postup přípravy

Na rozpáleném oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek, postupně do hrnce přidáváme první polovinu špenátu. Zdá se, že se do hrnce takové množství špenátu nemůže vejít, špenát, ale po zahřátí „zvadne“ a několikrát zmenší svůj objem. Poté přilijeme na hrnce vývar a směs osolíme a opepříme.

Bramboru oloupeme, nastrouháme a přidáme do směsi. Vaříme asi 10 minut, potom přidáme zbylý špenát a po pěti minutách rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém. Následně vrátíme zpět na plotnu a zjemníme smetanou. Pokud máte rádi krémové polévky, použijte smetanu ke šlehání, my raději necháme vyniknout chuť špenátu a používáme smetanu s nižším obsahem tuku. Poté ještě dochutíme solí a pepřem podle chuti.

K polévce můžeme připravit krutony lehkým opečením bagety na pánvi.

Na závěr ozdobíme kopečkem zakysané smetany a můžeme podávat.

Špenátová polévka

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit