Domácí bezový sirup

Osvěžující bezinková limonáda je ideálním nápojem do teplých dnů. Když tedy během května a června bezové květy vykvetou, nastává čas pro přípravu sezónních zásob. Tento recept máme od kamarádky Vlaďky, která si bezinkový sirup připravuje každoročně a které tímto děkujeme. Vzhledem k nižšímu obsahu cukru se jedná o méně kalorickou variantu, chuť bezu se ale neztrácí.

Sirup lze uchovávat i dlouhodobě, i když obvykle zmizí během několika týdnů. Připravte si jej s námi i vy, zvládne to opravdu každý.

Ingredience

  • bezové květy (cca 80 květů)
  • 2 polévkové lžíce kyseliny citronové
  • 500 g třtinového cukru
  • 2 limetky nebo citrony

Postup přípravy

Do velké zavařovací sklenice (5 litrů) vložíme sklizené bezové květy. Snažíme se, aby při sběru pyl ze květů neopadal a zůstalo jej tak na nich co nejvíce. Do jedné sklenice se vejde asi 80 květů, záleží ale na jejich velikosti.

Do sklenice vložíme také plátky citronů nebo limetek.

Obsah sklenice zalijeme vychladlou převařenou vodou tak, aby byly veškeré květy ponořeny, a necháme macerovat na chladném a temném místě 24 hodin.

Po 24 hodinách slijeme obsah sklenice do hrnce přes jemné sítko. Směs v hrnci zahřejeme na cca 70 stupňů, tekutina by měla být zahřátá, ale neměla by projít varem. Přidáme třtinový cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Na závěr přidáme kyselinu citronovou, která zajistí konzervaci.

Při okamžité spotřebě stačí sirup přelít do lahve a vychladit, na 2–4 týdny uchováváme v chladu ve sterilizovaných sklenicích. Pro dlouhodobější skladování je vhodné ještě teplý sirup ve sklenici zavařit při cca 80 stupních.

Při podávání ředíme vodou v poměru 1:7, můžeme dochutit trochou máty a plátky citronu a v letních dnech nezapomene na led.

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit