
Minestrone je typická italská polévka plná zeleniny, která se skvěle hodí do chladného počasí. Každé sousto minestrone zahřeje a dodá energii na další den, příprava je přitom rychlá a jednoduchá.
V Itálii se původně pokrm začal připravovat mezi chudým obyvatelstvem stylem „co dům dal“, recepty se tak liší a do jisté míry si můžete polévku upravit na míru vlastní chuti nebo tomu, co zrovna vám zbývá ve spíži. Základ tvoří vždy zelenina, přidat ale můžeme i luštěniny, rýži nebo zbylé těstoviny. Polévka se tak často liší i svou konzistencí a barvou, kdy v jedné části Itálie dostanete sytě červenou minestrone a jen o pár kilometrů dále na vás bude čekat polévka zelených odstínů.
Ingredience
- zelenina na základ (1 větší mrkev a stejné množství celeru, 1 střední cibule)
- 2 střední brambory
- 2 rajčata
- další zelenina dle chuti (cuketa, pórek, kapusta, brokolice, …) vždy přibližně ve stejném poměru
- bylinky (tymián, oregano, majoránka, …)
- olivový olej
- parmezán
- sůl, pepř
Postup přípravy
Pokud budete dávat do minestrone typické fazole, je nutné je přes noc nechat namočené ve vodě a druhý den je začít vařit společně se začátkem přípravy polévky v samostatném hrnci. My jsme se rozhodli polévku uvařit až ráno, takže náš recept luštěninu neobsahuje. Nejprve jsme spařili rajčata, oloupali a zbavili jadýrek.
Zeleninu na základ oloupeme, nahrubo nakrájíme a v rozpáleném hrnci začneme restovat na olivovém oleji. Po několika minutách začneme přidávat další zeleninu dle délky jejího vaření (první přijdou na řadu brambory a brokolice, až mezi posledními přidáme cuketu, rajčata a další vodnatou zeleninu). Celková doba restování se pohybuje mezi 20–30 minutami, následně přidáme bylinky, zalijeme zeleninu vodou a vaříme dalších 15–30 minut, dokud brambory nezměknou.
Po uvaření přibližně čtvrtinu minestrone oddělíme a propasírujeme, nebo rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem a vrátíme zpět do hrnce. Tím se nám polévka krásně zahustí. Na závěr už jen krátce povaříme a přitom polévku dochutíme solí a pepřem.
Při servírování nezapomeneme posypat bohatou porcí strouhaného parmezánu.