
Kdo by neměl rád „gulášovku“, hustou polévku plnou masa, brambor a vůní? Jedná se o pokrm jako stvořený pro zimní období, což dokazuje i obliba gulášové polévky nejen mezi lyžaři. Domácí vždy chutná nejlépe, připravte si ji s námi.
Ingredience
- 250 g libového hovězího masa
- 1 menší cibule
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 4 střední brambory
- 2 stroužky česneku
- koření (2 lžíce mleté papriky, 2 lžičky majoránky, 1 lžička tymiánu, špetka kmínu, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření)
- oříšek másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5 litru vody
- sůl, pepř
Postup přípravy
Nejprve si připravíme maso, které v případě potřeby očistíme a nakrájíme na centimetrové kostičky. Pokud bylo maso uložené v lednici, necháme kostky chvíli rozložené, aby se maso ohřálo na pokojovou teplotu.
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme v hrnci dozlatova na trošce másla. Když začne cibule hnědnout, osolíme a opepříme připravené maso a ihned jej přidáme do hrnce k cibuli. Restujeme 3-5 minut, až se maso zatáhne. Následně snížíme plamen a přidáme rajčatový protlak, který necháme asi minutu vysmahnout. Poté hrnec zcela odstavíme z plotýnky a přidáme papriku, majoránku, tymián a kmín. Pokud nechcete později dělat jíšku, přidejte spolu s kořením i mouku. Směs promícháme a necháme 1–2 minuty v odstaveném hrnci rozvonět.
Následně směs zalijeme vroucí vodou (nebo nejlépe hovězím vývarem), vrátíme na plotnu a chvíli důkladně mícháme. Přidáme utřený česnek, bobkový list a nové koření a vaříme 2–3 hodiny, až se maso téměř rozpadá na jazyku.
Na závěr tři oloupané brambory nakrájíme na kostičky o hraně asi 1,5–2 cm a přidáme do polévky. Čtvrtý brambor nastrouháme na nejjemnějším struhadle, pomůže nám gulášovku zahustit. Vše pak musíme průběžně míchat, neboť rozstrouhaný brambor má tendenci se usazovat u dna a připalovat. Přidáme ještě špetku majoránky, odebereme bobkový list a nové koření a necháme vařit asi půl hodiny, až budou brambory mírně rozvařené – budou mít „obroušené hrany“.
Pokud je polévka stále řídká, připravíme si jíšku. Na pánvi zpěníme máslo, ke kterému přidáme ve stejném množství hladkou mouku (pokud jste do polévky nedávali mouku na začátku, budete potřebovat asi 2 lžíce mouky a obdobné množství másla). Jíšku na mírném plamenu vytrvale mícháme asi 3–4 minuty, poté postupně za stálého míchání přidáváme do vroucí polévky. Na závěr gulášovku dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s krajícem dobrého chleba. Nejlépe gulášová polévka chutná druhý den.